Over TFCC-letsel

Wat is TFCC-letsel?

TFCC staat voor het triangulaire fibrocartilagineuze complex. Het TFCC is een soort meniscus aan de buitenzijde van de pols, de kant van de pink. Het TFCC vormt de verbinding tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje en heeft als functie de stabilisatie van de pols. Bij pijnklachten aan de buitenzijde van de pols is er vaak sprake van letsel aan het TFCC. Een typische klacht die wijst op letsel van het TFCC is pijn die je voelt bij het afzetten van je (bureau)stoel.

Symptomen van TFCC-letsel zijn:

  • Knakkend gevoel bij beweging van de pols
  • Krachtverlies
  • Pijn bij vuist maken
  • Pijn in de pols

Oorzaak TFCC-letsel

Het TFCC ontstaat vaak door een ongeluk, bijvoorbeeld door een verkeerde val op de hand of een verdraaiing van de pols. Vaak zit er een scheur in de structuur. Het TFCC-letsel is veelvoorkomend bij sporten als turnen, tennis en hockey waarbij je veelvuldig je pols gebruikt. Langdurige hoge druk op de buitenzijde van de pols waarbij klachten aanhouden noemen we chronisch TFCC letsel.

Chronisch TFCC-letsel

Bij overmatige belasting van de pols ontstaat chronisch letsel. Dit ontstaat bij veel mensen naarmate ze ouder worden. Door het tillen van zware dingen verliest het TFCC eerder zijn kracht. Het gebied raakt overbelast waardoor slijtage aan het TFCC ontstaat. Niet iedereen ervaart pijn. Bij de afwezigheid van pijnklachten is het nodig om langs een arts te gaan. Ervaar je hinder in het dagelijks leven dan is een bezoek aan de huisarts de beste optie.

TFCC-letsel behandeling

Een kijkoperatie stelt vast welke behandeling voor TFCC-letsel nodig is. Tijdens de kijkoperatie verwijdert de behandelend arts eventuele losse stukjes bot. Na de kijkoperatie bepaalt de arts of operatie de beste behandeling is of dat het dragen van een brace voldoende is.

Operatie aan het TFCC

Blijkt tijdens de kijkoperatie dat het beschadigde TFCC onbehandelbaar is dan is een kleine ingreep nodig. Het kan een scheurtje betreffen, maar het gebied kan ook helemaal afgescheurd zijn. Als het complex afgescheurd is zet de arts dit vast met pinnen en een draadje.

Brace

Soms is het dragen van een brace genoeg voor herstel van TFCC-letsel. Rust met eventueel medicatie om de pijn te onderdrukken doet dan wonderen.

Herstel

Na een ingreep krijg je vier weken bovenarmgips en daarna nog twee weken onderarmgips. Vervolgens is handtherapie nodig om de pols weer soepel en sterk te maken. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan volledige genezing weken, maar ook maandenlang duren.

TFCC-letsel

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017