Over Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Bij een slijmbeursontsteking is een slijmbeurs ontstoken. Een slijmbeurs is een soort kussentje dat gevuld is met vocht. Deze is te vinden tussen pezen en botten van gewrichten. De slijmbeurs zorgt voor het soepel bewegen van het gewricht. Zonder slijmbeurzen zou de pees over het bot of de huid schuren. De slijmbeurs dient dus als bescherming van het gewricht.

Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak na een botsing of overbelasting. De gewrichten waar een slijmbeursontsteking vaak voorkomt zijn de schouder, elleboog, heup, knie en enkel.

Symptomen van een slijmbeursontsteking zijn: 

  • Beperking in bewegingsvrijheid
  • Pijn
  • Roodheid
  • Stijfheid
  • Zwelling 

Slijmbeursontsteking schouder (en bovenarm)

De schouder is een complex gewricht met veel pezen en spieren. Doordat de schouder zo gecompliceerd in elkaar zit komt een aandoening aan de schouder vaak voor. Zo ook een ontsteking aan de slijmbeurs. Deze loop je vooral op bij het werk dat boven het hoofd verricht wordt. Overbelasting en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Het bewegen van de schouder is dan pijnlijk en de ontsteking hindert veel dagelijkse activiteiten.

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking in de heup loop je nooit plotseling op. Het is een typisch voorbeeld van chronische belasting. Dit kun je oplopen door (te) intensief hardlopen of door andere werkzaamheden waarbij de heup veel werk verricht. Een beroep waarbij je bijvoorbeeld veel aan het lopen bent brengt risico met zich mee. De pijn bij een ontstoken slijmbeurs in de heup doet zich voor aan de zijkanten van de heup. Soms straalt de pijn door naar de buitenkant van het bovenbeen. Bij lopen wordt de pijn erger, dit zorgt voor een beperking in de bewegingsvrijheid.

Slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking in de knie ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten. Veel mensen in de bouw lopen daarom een groter risico. Ook bij sporten zoals judo val je veel op je knieën en ben je dus ook gevoeliger voor een slijmbeursontsteking. Een ontsteking aan de knie kan ook acuut optreden. Bij het harde stoten van de knie kan de slijmbeurs namelijk ook geïrriteerd raken. Bijvoorbeeld na een harde val tijdens het fietsen.

Slijmbeursontsteking elleboog

Mensen die veel leunen op hun ellebogen hebben kans op een slijmbeursontsteking aan de elleboog. Deze ontsteking wordt ook wel een studentenelleboog genoemd. Dit omdat studenten tijdens het leren voortdurend op de ellebogen steunen. Ook bij een harde val op de elleboog kan er een ontsteking in de slijmbeurs ontstaan. 

Injectie bij slijmbeursontsteking

In veel gevallen duurt een slijmbeursontsteking zes tot twaalf weken. Indien dit langer duurt, of als je erge hinder ervaart, krijg je mogelijk een injectie. Deze injectie wordt gegeven door een arts en werkt ontstekingsremmend. Daarbij vermindert het de pijn waardoor de meeste activiteiten weer mogelijk zijn. Overleg met je huisarts of je in aanmerking voor een injectie.

Slijmbeursontsteking

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2021 Solvo B.V.