Over SI-gewrichtspijn

Wat is SI-gewrichtspijn?

SI-gewrichtspijn is een vorm van lage rugpijn rond de sacro-iliacale gewrichten. Deze gewrichten, meestal afgekort tot SI-gewrichten, worden ook wel heiligbeengewrichten genoemd. Het heiligbeen is het onderste deel van je wervelkolom, de twee SI-gewrichten verbinden je heiligbeen met je bekken. Doordat er veel druk op de gewrichten wordt uitgeoefend, zijn ze gevoelig voor overbelasting. Mensen met SI-gewrichtsklachten voelen meestal pijn net boven de billen. Vaak zit de pijn aan één kant, maar de klachten kunnen ook tegelijkertijd aan beide kanten van het gewricht optreden. Door lang zitten, lang staan en slenteren kunnen de klachten opspelen. SI-gewrichtspijn wordt ook wel SI-syndroom genoemd.

De symptomen van SI-gewrichtspijn zijn lage rugpijn, moeite met staan op een van de benen en uitstralingspijn. 

Lage rugpijn,Moeite met staan op een van de benen,Uitstralingspijn,?

Oorzaken van SI-gewrichtspijn

Soms heeft SI-gewrichtspijn een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals een verstapping, een val op de billen of een verschil in beenlengte. Ook tijdens de zwangerschap kan pijn aan de heiligbeengewrichten ontstaan, wanneer het gewicht van het bovenlichaam beduidend toeneemt. In veel gevallen is het echter moeilijk om één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak speelt overbelasting een rol bij het ontstaan van klachten aan de SI-gewrichten.

Wat kun je zelf doen bij SI-gewrichtspijn

Rust en het ontlasten van de heup zijn vaak een goede remedie tegen SI-gewrichtspijn. Fysiotherapeuten en manueel therapeuten kunnen je helpen met het mobiliseren van de SI-gewrichten en het mobiel houden door middel van oefeningen.

SI-gewrichtspijn

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018