Over Schouderpijn en schouderklachten

Wat is schouderpijn?

Bij schouderpijn of schouderklachten is er sprake van een hinderend gevoel aan het schoudergewricht. Deze pijn komt vaak voor, omdat de schouder een gecompliceerd gewricht is met veel pezen en spieren. Je kunt het gewricht namelijk in alle richtingen bewegen. Schouderpijn kan erg vervelend zijn, omdat de klachten het dagelijks leven kunnen belemmeren.

Klachten bij schouderpijn zijn:

 • Beperking in de bewegingsvrijheid van de schouder
 • Zwelling

Schouderpijn kan ontstaan na een ongeluk, maar vaker ontstaan de klachten geleidelijk. Klachten aan de schouder geven vaak pijn ter hoogte van de schouder met soms uitstraling naar de arm, schouderblad of de nek. Het bewegen is vaak gevoelig en soms beperkt. Ook liggen kan pijn veroorzaken, dit verstoort in sommige gevallen de nachtrust.

De pijn komt zelden voor aan beide schouders tegelijk. Vaak is het of de linkerschouder of de rechterschouder die pijnlijk is. 

Oorzaken van schouderpijn

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is overbelasting of een ontsteking de aanleiding. Schouderpijn na een val komt ook voor, dan is de oorzaak bekend en is de blessure makkelijker te behandelen. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken besproken.

Schouderpijn door peesontsteking

Bij een peesontsteking is de pees (verbinding tussen botten en spieren) ontstoken of gescheurd. Dit kan komen door overbelasting, slijtage of door een ongeval.

Slijmbeursontsteking aan de schouder

De slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Dit zakje bevindt zich in de buurt van gewrichten en zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Als deze ontstoken is voelt dit aan als een zeurende pijn. Deze pijn wordt heviger bij belasting van het schoudergewricht.

Frozen shoulder

Wanneer je langer dan drie maanden een ernstige bewegingsbeperking hebt aan je schouder, heb je hoogstwaarschijnlijk sprake van een frozen shoulder. Hierbij is een ontsteking in het gewrichtskapsel de boosdoener.

Schouderklachten door stress

Stress is een onderschatte oorzaak van een pijnlijke schouder. Door stress span je namelijk onbewust je spieren aan. Hierdoor kunnen je schouders of andere lichaamsdelen overbelast raken.

Schouderklachten na een ongeval

Wanneer je je schouder hebt gestoten, op je schouder bent gevallen of een klap tegen je schouder hebt gekregen kunnen er verschillende dingen gebeuren:

 • Gebroken schouder: hierbij is het schouderblad, de schouderkop of het sleutelbeen gebroken.
 • Schouderkneuzing: onderhuidse beschadiging aan de spier, bot, pees of bindweefsel.
 • Schouderverrekking: de banden en kapsels binnen de schouder zijn opgerekt.
 • Scheuring in de schouder: in dit geval is de schouderpees in- of afgescheurd.
 • Schouderluxatie: beter bekend als ‘de schouder uit de kom’. Hierbij is het schoudergewricht ontwricht.

Oefeningen tegen schouderklachten

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om de klachten, indien mogelijk, aan de schouder enigszins te verlichten. Hieronder een oefening die je schouders wat soepeler kunnen maken. Verergeren je klachten? Neem dan eerst contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

 • Ga rechtop staan en laat je armen ontspannen hangen.
 • Zwaai vervolgens je armen naar voren tot ongeveer schouderhoogte
 • Laat je arm vallen wanneer je de schouderhoogte hebt bereikt.
 • Herhaal deze oefening vervolgens tien keer.

Bij aanhoudende klachten kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan. Hij of zij kan dan bepalen of je andere oefeningen kunt doen of dat je rust moet nemen.

Schouderpijn (schouderklachten)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-1-2019