Over Rugpijn

Wat is rugpijn?

Rugpijn kan variëren van een zeurend gevoel tot hevige pijnscheuten. Bij sommige mensen is de pijn zo erg dat ze worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. De pijn kan spontaan of langzaam ontstaan. Soms heb je naast rugpijn ook last van stralingspijn, meestal richting je billen of één of beide bovenbenen.

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugpijn. Meestal voel je deze pijn in je onderrug, wat ook wel lage rugpijn wordt genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke rugpijn.

Aspecifieke rugpijn

In zo’n 95% van de gevallen van rugpijn is er geen aantoonbare oorzaak te vinden. Deze vorm van rugpijn wordt dan ook aspecifieke rugpijn genoemd. Desondanks zijn er een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rugpijn, zoals:

  • Overgewicht
  • Stress
  • Zware inspanning
  • Op een verkeerde manier bewegen
  • Zwangerschap

Specifieke rugpijn

Rugpijn waarvan de oorzaak wél bekend is wordt specifieke rugpijn genoemd. Deze klacht kan een symptoom zijn van allerlei aandoeningen, waaronder:

  • Een hernia
  • Bekkenscheefstand
  • Artrose (gewrichtsslijtage)
  • Reuma (artritis)

Wat kun je zelf doen bij rugpijn?

Vroeger raadde men vaak aan om rust te houden bij rugpijn. Tegenwoordig weet men dat het tegenoverstelde juist beter is. Probeer daarom om ondanks je rugpijn veel te blijven bewegen. Wandelen en zwemmen zijn goede activiteiten om mee in beweging te blijven. Doet het bewegen te veel pijn? Dan kun je alsnog kort bedrust houden, maar als je dit te lang doet verzwakken je spieren en duurt het herstel langer. Daarom is het verstandig om in beweging te blijven.

Wanneer moet je bij rugpijn contact opnemen met je huisarts?

Houdt de rugpijn langdurig aan en helpt beweging niet? Dan is er misschien toch sprake van specifieke rugpijn, namelijk rugpijn met een aantoonbare medische oorzaak. In dat geval kun je een bezoek brengen aan je huisarts. Hij of zij kan je onderzoeken en vervolgens geruststellen of een doorverwijzing geven naar een specialist.

In sommige gevallen kun je het best gelijk contact opnemen met je huisarts. Bijvoorbeeld wanneer je last krijgt van plasproblemen, uitstralingspijn tot beneden je knie of krachts- of gevoelsverlies in je been. Deze symptomen betekenen vaak dat er sprake is van een specifieke oorzaak van de rugpijn.

Rugpijn

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.