Over Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis, een veelvoorkomende vorm van reuma, is er sprake van chronische gewrichtsontstekingen die niet te genezen zijn. Hoewel de ziekte in vele gewrichten kan optreden, komt reumatoïde artritis vooral voor in de handen.

Omdat de gewrichten ontstoken raken door een overproductief immuunsysteem, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. De precieze oorzaak is onbekend, maar duidelijk is dat zowel erfelijkheid als omgeving een rol spelen. Overmatig alcoholgebruik, roken en koffie drinken worden bijvoorbeeld in verband gebracht met een hoger risico op reumatoïde artritis.

Symptomen van reumatoïde artritis

Symptomen van reumatoïde artritis zijn:

Behandeling van reumatoïde artritis

Omdat een genezing vooralsnog niet voorhanden is, is de behandeling vooral gericht op het verminderen van de klachten. Vaak worden ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gecombineerd met anti-reumatica. Op Gezondheidsplein.nl lees je meer over medicijnen bij reumatoïde artritis.

Ook gedoseerde beweging is een effectieve manier van klachtenvermindering. Hier kan de fysiotherapeut of oefentherapeut goed bij helpen, door middel van specifieke oefeningen, hulp bij het aannemen van een goede houding en advies over gewrichtsbescherming en het gebruik van eventuele hulpmiddelen. Daarnaast kan een podotherapeut helpen bij voetklachten door reumatoïde artritis, bijvoorbeeld door het geven van schoenadvies of aanmeten van zolen. 

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 26-3-2018
© 2021 Solvo B.V.