Over Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd aandoeningen aan de spieren, gewrichten en pezen. Hoewel vaak gedacht wordt dat reuma een ouderdomsziekte is, komt reuma op alle leeftijden voor. Bijna twee miljoen mensen, waaronder ook kinderen, hebben een vorm van reuma.

Veelvoorkomende symptomen zijn pijnlijke gewrichten, stijfheid en vermoeidheid. Vaak wisselen periodes van klachten af met rustigere periodes. Het verloop van reuma verschilt per persoon. De meeste vormen van reuma zijn wel behandelbaar, maar niet te genezen.

Vormen van reuma

Reumatische aandoeningen kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

 • Ontstekingsreuma: aandoeningen waarbij een gewricht gedurende lange tijd ontstoken is. Hierbij raakt het slijmvlies in de gewrichtskapsels ontstoken, waardoor uitstulpingen kunnen ontstaan. In een later stadium van ontstekingsreuma kan ook het kraakbeen en zelfs het bot aangetast raken. Een voorbeeld hiervan is reumatoïde artritis.
 • Weke-delenreuma: hierbij doen niet de gewrichten zelf, maar de pezen, banden, spieren en slijmbeurzen rondom het gewricht pijn. Dit ontstaat soms door een ontsteking, maar kan ook andere oorzaken hebben. Een voorbeeld van weke-delenreuma is fibromyalgie.
 • Artrose: een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen tussen de gewrichten afneemt. Na verloop van tijd schuiven de botten over elkaar en ontstaat er slijtage binnen het gewricht. Dit veroorzaakt stijfheid, pijn en moeite met bewegen.

Oorzaken van reuma

De oorzaken van de meeste vormen van reuma zijn nog onbekend. Hoewel ouderdom soms een oorzaak kan zijn voor reuma, is dit zeker niet de enige oorzaak. Lang niet alle ouderen krijgen reuma, en ook jonge mensen kunnen een vorm van reuma krijgen. Het lijkt er wel op dat reuma erfelijk is: als reuma voorkomt in je familie heb je meer kans om ook reuma te krijgen. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van reuma.

Symptomen van reuma

De meest voorkomende klachten bij reuma zijn:

 • Pijnlijke en opgezwollen gewrichten
 • Stijfheid in de gewrichten en spieren
 • Vermoeidheid
 • Lichte koorts
 • Moeite met bewegen

Reumaklachten kunnen in de loop van de dag verergeren of juist verminderen, dit is bij iedereen anders. Er kunnen ook dagen zijn waarop je geen klachten hebt, terwijl je op andere dagen juist weer veel last hebt. De klachten leiden vaak tot beperkingen in het dagelijks leven.

Behandeling van reuma

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Omdat de oorzaak van reuma vaak onbekend is, is genezing niet mogelijk. Met verschillende behandelingen en medicijnen kun je de klachten van een reumatische aandoening vaak wel onder controle krijgen.

Medicatie bij reuma

Er zijn verschillende medicijnen die de ontstekingen remmen en/of je pijnklachten verminderen. Door snel te starten met reumaremmers kun je gewrichtsschade voorkomen. Medicijnen die je kunt gebruiken, zijn:

 • Pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol)
 • NSAID’s: ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld ibuprofen)
 • DMARD’s: klassieke reumaremmers (bijvoorbeeld Methotrexaat)
 • Corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison)

Operatie bij reuma

In sommige gevallen helpt alleen een operatie om ernstige reumaklachten te verhelpen, maar dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een operatie is mogelijk aan verschillende gewrichten, bijvoorbeeld aan je voet, knie, heup, schouder of elleboog.

Behandelaars bij reuma

Bij de behandeling van reuma krijg je met verschillende behandelaars te maken. De reumatoloog is je hoofdbehandelaar, maar daarnaast kun je ook terecht bij een reumaverpleegkundige, fysiotherapeut en ergotherapeut. Zij helpen je om te gaan met de gevolgen van de reuma. 

Reuma

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2021 Solvo B.V.