Over Pijn in voet (voetklachten)

Wat is pijn in de voet?

Zeven procent van de Nederlanders heeft weleens last van pijn in de voeten. De voet bestaat uit spieren en vele kleine botjes. Dit maakt de voeten zeer complex. Daarnaast belasten we ze dagelijks met ons lichaamsgewicht. Ze krijgen dus veel te verduren en zijn daardoor gevoelig voor pijnklachten, waar stijfheid en zwellingen mee gepaard kunnen gaan. Pijn in de voeten kan dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Daarom is het verstandig om serieus met je voetklachten om te gaan.

Oorzaken van voetklachten

Voetklachten hebben uiteenlopende oorzaken. Sommige pijnklachten zijn aangeboren terwijl andere worden veroorzaakt door overbelasting. Hieronder worden twee veelvoorkomende oorzaken van voetklachten beschreven.

Pijn in de voet door zenuwproblemen

Problemen aan de voetzenuwen zijn een belangrijke oorzaak van pijn in de voeten. Een verdikking van de gevoelszenuw in de voet veroorzaakt pijn en tintelingen in de tenen. Meestal bevindt deze verdikking zich tussen de derde en vierde teen, vanaf de grote teen geteld. Een beklemde zenuw in de voorvoet noemt men een Morton neuroom. Een andere oorzaak van voetklachten door een zenuwbeknelling is het tarsaal tunnel syndroom. Je voetzenuw raakt dan beklemd bij de enkel. Deze beknelling leidt tot pijn in de hiel, voetzool en tenen.

Voetklachten door verwonding

Verwonding is een andere oorzaak van pijn in de voet. De vele botjes in de voet kunnen breken door een ongeluk. Ook kun je een kneuzing oplopen na een val of stoot.

Andere oorzaken van voetklachten zijn:

Pijn in voet (voetklachten)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020