Pijn in kuit (kuitklachten)

Wat is pijn in de kuit?

Pijn in de kuit kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. De kuitklachten kunnen ook verschillen, soms doet de kuit pijn en is deze rood en gezwollen. 

Lees meer →
Fysiotherapeut bij pijn in de kuit

De fysiotherapeut kan bij veel verschillende kuitklachten helpen. Om te achterhalen wat je hebt, onderzoekt deze therapeut je eerst door middel van bepaalde oefeningen. Ook luistert deze specialist naar je klachten, waarna een behandelplan wordt opgesteld om de klachten te verminderen of verhelpen. Zo kan een fysiotherapeut helpen bij een zweepslag, kuitkrampen, oedeem, een hernia en etalagebenen.

De behandeling verschilt per aandoening. De fysiotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen je spieren te versterken en te rekken, je houding te verbeteren en je stabiliteit en coördinatie te verbeteren. Bovendien worden er soms massages en oefeningen gedaan, zodat het herstel sneller gaat en oedeem verminderd wordt. Daarnaast worden er soms tapes of bandages aangelegd en ook triggerpointtherapie en ademhalingsoefeningen behoren tot de opties. Bij etalagebenen is looptherapie bij een fysiotherapeut een geschikte behandeling. De fysiotherapeut geeft je verder adviezen en oefeningen voor thuis.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Chirurg bij pijn in de kuit

Als fysiotherapie bij etalagebenen niet genoeg werkt, kun je geopereerd of gedotterd worden. De vernauwing in de bloedvaten in de benen wordt bij het dotteren verwijd met een ballonnetje. Hierbij kan ook een stent (uitvouwbaar buisje) geplaatst worden, zodat het bloedvat open blijft staan. Daarnaast kan de chirurg de verstopping verwijderen of er een bloedvat omheen leggen, zodat het bloed omgeleid wordt.


Ergotherapeut bij pijn in de kuit

Een ergotherapeut kan je helpen als je moeite hebt met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden door de pijn in je kuit. De ergotherapeut neemt met jou door bij welke activiteiten je problemen hebt. Vervolgens krijg je adviezen en voorlichting om deze taken weer te kunnen uitvoeren.


Huidtherapeut bij pijn in de kuit

Als de pijn in de kuit wordt veroorzaakt door oedeem, dan kan een huidtherapeut hierbij helpen. Met onder andere speciale massagetechnieken en ademhalings- en bewegingsoefeningen kan de vochtophoping afnemen.


Oefentherapeut bij pijn in de kuit

Een oefentherapeut kan je behandelen bij veel verschillende kuitklachten. Deze specialist zal eerst kijken en luisteren naar je klachten en vervolgens zal hij een behandelplan opstellen. De behandeling wordt aangepast aan de oorzaak van de pijn in de kuit. De oefentherapeut kan met oefeningen je spieren laten aansterken en je stabiliteit, coördinatie en beweeglijkheid verbeteren. De oefentherapeut geeft ook adviezen voor thuis.


Orthopeed bij pijn in de kuit

Als de huisarts of fysiotherapeut je klachten niet kan behandelen, word je soms doorverwezen naar een orthopeed. Vaak ga je hierheen met kuitklachten die een complexere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld bij verdenking op een hernia onderzoekt een orthopeed jouw rug. Vervolgens kan een herniaoperatie worden uitgevoerd, waardoor zowel de hernia als kuitklachten verminderen of verdwijnen. Daarnaast kan hij ook helpen bij spier- en peesklachten.


Podotherapeut bij pijn in de kuit

Een podotherapeut kan helpen bij verschillende kuitklachten die ontstaan door een verkeerde houding of verkeerd gebruik van de voet. Eerst onderzoekt de podotherapeut je voeten. Daarna geeft hij je speciale zooltjes mee waardoor je houding verbetert en klachten zullen verminderen. Ook kan deze specialist klachten door een zweepslag verminderen door middel van speciale zooltjes of tape. Met speciale zooltjes en schoenen kunnen ook blessures en klachten voorkomen worden.


Radioloog bij pijn in de kuit

Je wordt naar de radioloog doorverwezen voor nader onderzoek naar de oorzaak van de kuitklachten. De radioloog kan bijvoorbeeld met een MRI-scan, CT-scan of echo kijken waar de klachten vandaan komen. Zo wordt bijvoorbeeld een echo gebruikt om een bloedstolsel in het been (trombosebeen) op te sporen. Als de onderliggende aandoening duidelijk is, zal je meestal naar een andere specialist gaan die deze aandoening kan behandelen. Etalagebenen kan de radioloog behandelen met dotteren.


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2020 Solvo B.V.