Over Pijn in knie (knieklachten)

Wat is pijn in de knie?

Bij pijn in de knie heb je eigenlijk pijn aan het kniegewricht. Het kniegewricht is het punt waar het scheenbeen en het dijbeen bij elkaar komen. Het kniegewricht wordt bij elkaar gehouden door verschillende banden en pezen. De binnenzijde van de knie is bedekt met kraakbeen om het soepel te laten bewegen. Omdat de knie een complex gewricht is dat vaak zwaar belast wordt bestaan er veel verschillende knieklachten.

Hoe ontstaan knieklachten?

Veel knieklachten ontstaan door overbelasting door sporten (zoals hardlopen) of overgewicht. Verder neemt de frequentie van knieklachten toe bij het ouder worden.

Oorzaken van pijn in de knie

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in de knie. Dit zijn de meest voorkomende:

Wat is het patellafemoraal pijnsyndroom?

De oorzaak van patellafemoraal pijnsyndroom is irritatie tussen de knieschijf (patella) en het gewricht van de knie. Deze aandoening komt veel voor bij tieners en jongvolwassenen. Er zijn meer meisjes dan jongens die pijnklachten hebben, de oorzaak hiervan is onduidelijk. Heb je last van het patellafemoraal pijnsyndroom dan heb je vooral klachten bij hurken, knielen, traplopen en fietsen. Korte tijd rust nemen helpt het beste tegen deze vorm van pijn in de knie.

Sporten met knieklachten

Bij knieklachten hoef je niet direct te stoppen met sporten en bewegen. Vraag je arts of je een weinig belastende sport mag uitproberen. Bijvoorbeeld:

  • Zwemmen
  • Fietsen op een hometrainer met lage weerstand
  • Fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut

Forceer je knie niet, als de pijn door het sporten erger wordt overleg dan met een specialist.

Pijn in knie (knieklachten)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 22-1-2019