Over Pijn in de enkel (enkelklachten)

Wat is pijn in de enkel?

Pijn in de enkel duidt op pijn in alle onderdelen van de enkel. De enkel is de plek waar het onderbeen (scheenbeen en kuit) en de voet (sprongbeen) samenkomen. Je hebt twee gewrichten in de enkel die beweging van de voet mogelijk maken. Dit zijn het bovenste en het onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht zorgt ervoor dat je je tenen naar je toe kunt trekken en van je af kunt duwen. Het onderste spronggewricht maakt het kantelen van je voet mogelijk. Ook bevinden zich slijmbeurzen in de enkel die ervoor zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Je enkelbanden verstevigen de gewrichten in je enkel. De spieren rondom je enkel zorgen ervoor dat je de voet in verschillende richtingen kunt bewegen. Als je last hebt van een van deze onderdelen spreken we van enkelklachten.

Enkelklachten kun je herkennen aan: 

  • Bloeduitstorting
  • Pijn bij belasting
  • Zwelling
  • Pijn 

Oorzaken van enkelklachten

Er bestaan verschillende aandoeningen die pijn in de enkel geven. Hieronder worden de meest voorkomende enkelklachten toegelicht.

Enkelklachten door letsel

Pijn in de enkel kan ontstaan door letsel. Na een val, stoot of ongeluk treedt er schade op aan de enkel. Vaak is er slechts sprake van een kneuzing. De enkel doet pijn, zwelt op en krijgt een blauwe kleur. Soms is het letsel zo heftig dat er een breuk in de enkel optreedt. Dit heet een enkelfractuur.

Overbelaste enkel

Door de enkel veel te bewegen, kunnen de pezen overbelast raken. De overbelasting kan op verschillende plekken optreden, bijvoorbeeld de achillespees of aan de buitenkant van de kuit. Klachten van overbelasting ontstaan vaak geleidelijk. In het begin heb je alleen last van de enkel na het bewegen. Naarmate de overbelasting aanhoudt, kan de pijn dag en nacht aanwezig zijn en vermindert rust de klachten niet meer.

Verzwikte enkel

Als je je enkel verzwikt of verstuikt, klapt je voet naar binnen of naar buiten. Hierdoor komt er druk op de enkelbanden te staan en kunnen er scheurtjes ontstaan in de banden en bloedvaten. Een gescheurde enkelband doet flink pijn. Je enkel zwelt op, wordt blauw en het duurt even voordat je weer kunt lopen.

Zweepslag

Bij zweepslag scheurt het dikke gedeelte van de kuit in. Het scheuren voelt als een klap tegen de kuit zodra je de voet afzet. Zowel de vezels als de bloed- en lymfevaten scheuren door. Hierdoor zwelt het been en kan het been blauw worden. Bewegen is vaak lastig en doet veel pijn.

Andere oorzaken van enkelklachten zijn:

Pijn in enkel (enkelklachten)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 22-1-2019