Over Nekpijn (nekklachten)

Wat is nekpijn?

Bij nekpijn heb je last van pijnklachten aan de nek. Dit kan samengaan met stijfheid en bewegingsbeperking van de nek. Nekpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde lichaamshouding. Andere oorzaken van nekpijn zijn onder andere: een verrekte spier, reuma, artrose, fibromyalgie, nekhernia of whiplash.

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht, zeventig procent van de mensen heeft in de loop van het leven last van nekklachten. Veertig procent zegt zelfs jaarlijks last te hebben van nekpijn. Nekpijn beperkt je in je bewegingsvrijheid, hierdoor is het moeilijker je werk uit te voeren. Bij veel pijn ondervind je soms ook problemen met het onderhouden van je sociale leven.

Andere soorten pijn die met nekklachten samen kunnen hangen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Rugpijn
  • Schouderpijn 

Nekklachten door verkeerde lichaamshouding

In veel beroepen neem je voor langere tijd dezelfde houding aan. Dit zorgt voor stijve spieren, die weer nekpijn veroorzaken. Probeer om dit te voorkomen elke vijftien minuten van houding te wisselen en meer te bewegen gedurende de dag.

Nekpijn en hersenvliesontsteking

Als je plotseling koorts krijgt en daarbij niet meer met je kin je borst kunt aanraken, is het belangrijk om direct een arts in te lichten. Deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een hersenvliesontsteking.

Whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door overstrekken of doorbuigen van de nek. Vaak ontstaat een whiplash na een aanrijding van achteren. Een whiplash geeft veel symptomen waaronder: nekpijn, stijve nek, overgevoeligheid voor licht, angst, depressie, duizeligheid, en tintelingen in de handen.

Behandeling van nekpijn

Nekpijn gaat in principe vanzelf over. Bij langdurige nekklachten krijg je naast pijnbestrijding en eventueel spierverslappers ook fysiotherapie.

Bij nekpijn is daarnaast oefentherapie vaak effectief. De oefentherapie die je krijgt, is erop gericht je bewust te maken van je houding en manier van bewegen. Je lichaamshouding verbetert en daardoor wordt de nekpijn verholpen. Ook zorgt oefentherapie ervoor dat je minder snel opnieuw pijnklachten krijgt.

In het geval van een nekhernia die niet overgaat krijg je een operatie om de klachten weg te nemen.

Bekijk ook eens het artikel over pijn in de nek en de nekspieren masseren op stressplein.eu.

Nekpijn (nekklachten)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.