Over Nekhernia

Wat is een nekhernia?

In de nek zitten zeven nekwervels. Tussen de nekwervels zitten tussenwervelschijven, alleen tussen de bovenste twee nekwervels niet. De tussenwervelschijven zijn elastisch en werken daardoor als een soort schokdempers. Ook vergroten ze de bewegingsvrijheid van de nek. Als je een nekhernia hebt, puilt een tussenwervelschijf tussen twee nekwervels uit, meestal tussen een van de onderste nekwervels. Omdat je tussen de bovenste twee nekwervelschijven geen tussenwervelschijf hebt, kan daar geen beknelling of uitpuiling ontstaan.

Een uitpuiling van de tussenwervelschijf ontstaat meestal als gevolg van slijtage. Slijtage van wervels vindt bij iedereen plaats. Of je hierdoor klachten ervaart en of dit uiteindelijk leidt tot een nekhernia, verschilt echter per persoon. Wel treedt een nekhernia in sommige families vaker op. Ook roken en andere slechte leefgewoonten kunnen het slijtageproces van de tussenwervelschijven versnellen. Hierdoor is de kans groter dat er een scheur in de tussenwervelschijf ontstaat en je nekherniaklachten krijgt. In het algemeen nemen nekherniaklachten vanzelf af.

Symptomen nekhernia

De uitstulping die bij een nekhernia ontstaat, kan op een zenuwwortel drukken. Dit veroorzaakt pijnklachten. De pijn bevindt zich meestal in de nek, maar kan ook verder uitstralen naar bijvoorbeeld de arm. Bij een ernstige beklemming van de zenuw kunnen uitvalverschijnselen optreden zoals verlamming van één of meerdere spiergroepen. Ook gevoelsverlies komt voor: je hebt tintelingen en/of een doof gevoel in de huid. Wanneer de nekhernia in het midden van de nekwervelkolom ligt, veroorzaakt dit soms een beknelling van het ruggenmerg. In het ruggenmerg lopen zenuwbanen die impulsen van en naar de hersenen geleiden. Een beknelling van het ruggenmerg kan daarom leiden tot verlammingsverschijnselen aan de benen, gevoelsverlies in de romp en benen en soms zelfs verlies van controle over blaas.

Diagnose van een nekhernia

Bij aanhoudende nekklachten, als de pijn gaat uitstralen of als de kracht of het gevoel in je arm vermindert, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Een arts kan op basis van je klachtpatroon en een lichamelijk onderzoek vaststellen of de klachten op een nekhernia wijzen. De specialist voert hiervoor meestal een tastzin- en armreflextest uit. Door middel van een prikje test de arts of de tastzin goed is. De armreflex test hij door middel van een tikje op de elleboog. Wanneer de arts vermoedt dat je een nekhernia hebt, is verder onderzoek meestal noodzakelijk. Dit kan in de vorm van een MRI- of CT-scan. Om uit te sluiten dat er sprake is van een bot- of standafwijking van de halswervels, kan de arts ook kiezen om een röntgenfoto te maken.

Behandeling nekhernia

Met voldoende rust gaat een nekhernia in het algemeen vanzelf over. Wel is het belangrijk dat je regelmatig in beweging blijft, zodat je spiermassa en conditie niet te veel afnemen. Doe dit wel gecontroleerd; til geen zware dingen, maak geen plotselinge beweging en neem niet te lang eenzelfde houding aan. Wanneer je erg veel pijn hebt, kan de huisarts je pijnstillers voorschrijven.

Nekhernia oefeningen

Je kunt een nekhernia ook behandelen met fysiotherapie of oefentherapie. De fysiotherapeut of oefentherapeut adviseert je over je houding en beweging. Ook geeft hij je oefeningen om de beweeglijkheid en spierkracht optimaal te houden. De fysiotherapeut leert je bijvoorbeeld om de monnikskapspier te rekken of de nek te draaien waardoor je de spieren in de nek los maakt. Daarnaast gebruikt de fysiotherapeut massagetechnieken om de vastzittende wervels los te maken. Door middel van deze oefeningen en technieken kunnen je nekherniaklachten verminderen. Wil je weten wat goede oefeningen zijn bij een nekhernia? Ga dan langs bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Nekhernia operatie

Wanneer de nekhernia langdurig aanhoudt, kun je een operatie overwegen. Meestal wordt in ieder geval zes tot acht weken gewacht of de nekhernia door middel van rust en oefeningen overgaat. Bij sommige patiënten is een operatie noodzakelijk, bijvoorbeeld als er sprake is van uitvalverschijnselen zoals verlamming. Ervaar je te veel pijn en kun je hierdoor niet normaal functioneren? Overleg dan met een arts of je een operatie kunt laten doen. Lees meer over de operatie van een nekhernia
Nekhernia

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017