Pijn in de onderrug (lage rugpijn)

Wat is pijn in de onderrug?

Lage rugpijn of pijn in de onderrug komt heel veel voor. Naar schatting lopen er jaarlijks zo’n twee miljoen mensen rond met rugklachten. Lage rugpijn wordt doorgaans ingedeeld in specifieke en aspecifieke lage rugpijn. 

Lees meer →
Fysiotherapeut bij pijn in de onderrug

Een fysiotherapeut kan je goed helpen bij het herstellen van aspecifieke lage rugpijn. Ook hebben mensen met specifieke lage rugpijn vaak fysiotherapie ter ondersteuning van hun behandeling bij een andere specialist. De behandeling bij een fysiotherapeut bestaat vooral uit bewegingsadviezen en oefeningen om de rugspieren te versterken. Daarbij kan een daarin gespecialiseerde fysiotherapeut ook manuele therapie toepassen.

Bij manuele therapie mobiliseert of manipuleert de manueel therapeut je gewrichten of ruggengraat om deze losser te maken. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd, vanwege de geluiden die daarbij ontstaan en wordt vaak als zeer bevrijdend ervaren. Verder bestaat de behandeling uit voorlichting over het verbeteren van je houding en bewegingen in het dagelijks leven om verdere rugproblemen te voorkomen.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Neuroloog bij pijn in de onderrug

Wanneer je huisarts vermoedt dat een specifieke onderliggende aandoening de lage rugpijn veroorzaakt, zoals een hernia, zal deze je doorsturen naar een neuroloog. Een neuroloog kan op röntgenfoto’s of een MRI-scan je wervelkolom bekijken om te zien of daar afwijkingen aanwezig zijn die je rugpijn kunnen veroorzaken.

Vervolgens zal de neuroloog een passende behandeling voorschrijven. Dit kan verschillen van regelmatige controles tot ontstekingsremmende injecties. Vaak ga je tijdens je behandelperiode bij de neuroloog ook naar de fysiotherapeut. Als je klachten aan blijven houden, verergeren of niet behandeld kunnen worden door een neuroloog, kan deze je doorverwijzen naar een andere specialist, zoals een wervelkolomchirurg of reumatoloog.


Oefentherapeut bij pijn in de onderrug

De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de pijn die je ervaart. Zo krijg je inzicht in de reactie van je lichaam op belasting en spanningen die kunnen leiden tot rugpijn. De behandeling van een oefentherapeut bestaat uit oefeningen om de rugspieren te versterken en daardoor je houding en bewegingen te verbeteren. Zo helpt de oefentherapeut je ook bij het voorkomen van terugkerende klachten. De oefeningen sluiten zo veel mogelijk aan op jouw dagelijkse (werk)activiteiten, om jou te helpen zo efficiënt mogelijk te bewegen.


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.