Pijn in de onderrug (lage rugpijn)

Wat is pijn in de onderrug?

Lage rugpijn of pijn in de onderrug komt heel veel voor. Naar schatting lopen er jaarlijks zo’n twee miljoen mensen rond met rugklachten. Lage rugpijn wordt doorgaans ingedeeld in specifieke en aspecifieke lage rugpijn. 

Lees meer →
Fysiotherapeut bij pijn in de onderrug

Een fysiotherapeut kan je goed helpen bij het herstellen van aspecifieke lage rugpijn. Ook hebben mensen met specifieke lage rugpijn vaak fysiotherapie ter ondersteuning van hun behandeling bij een andere specialist. De behandeling bij een fysiotherapeut bestaat vooral uit bewegingsadviezen en oefeningen om de rugspieren te versterken. Daarbij kan een daarin gespecialiseerde fysiotherapeut ook manuele therapie toepassen.

Bij manuele therapie mobiliseert of manipuleert de manueel therapeut je gewrichten of ruggengraat om deze losser te maken. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd, vanwege de geluiden die daarbij ontstaan en wordt vaak als zeer bevrijdend ervaren. Verder bestaat de behandeling uit voorlichting over het verbeteren van je houding en bewegingen in het dagelijks leven om verdere rugproblemen te voorkomen.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Ergotherapeut bij pijn in de onderrug

Chronische lage rugpijn kan zorgen voor problemen in het dagelijks (werk)leven, zoals moeite met dingen oppakken, stofzuigen, gaan zitten, opstaan en douchen. Een ergotherapeut kan je helpen activiteiten weer uit te voeren of op een ergonomische en efficiëntere manier. Ergotherapie kan je helpen bij zowel specifieke als aspecifieke rugpijn door middel van begeleiding, training, instructies, advies en het informeren over het eventuele gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen.


Neuroloog bij pijn in de onderrug

Wanneer je huisarts vermoedt dat een specifieke onderliggende aandoening de lage rugpijn veroorzaakt, zoals een hernia, zal deze je doorsturen naar een neuroloog. Een neuroloog kan op röntgenfoto’s of een MRI-scan je wervelkolom bekijken om te zien of daar afwijkingen aanwezig zijn die je rugpijn kunnen veroorzaken.

Vervolgens zal de neuroloog een passende behandeling voorschrijven. Dit kan verschillen van regelmatige controles tot ontstekingsremmende injecties. Vaak ga je tijdens je behandelperiode bij de neuroloog ook naar de fysiotherapeut. Als je klachten aan blijven houden, verergeren of niet behandeld kunnen worden door een neuroloog, kan deze je doorverwijzen naar een andere specialist, zoals een wervelkolomchirurg of reumatoloog.


Oefentherapeut bij pijn in de onderrug

De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de pijn die je ervaart. Zo krijg je inzicht in de reactie van je lichaam op belasting en spanningen die kunnen leiden tot rugpijn. De behandeling van een oefentherapeut bestaat uit oefeningen om de rugspieren te versterken en daardoor je houding en bewegingen te verbeteren. Zo helpt de oefentherapeut je ook bij het voorkomen van terugkerende klachten. De oefeningen sluiten zo veel mogelijk aan op jouw dagelijkse (werk)activiteiten, om jou te helpen zo efficiënt mogelijk te bewegen.


Oncoloog bij pijn in de onderrug

Specifieke lage rugpijn kan veroorzaakt worden door druk op een zenuw in de buurt van de ruggengraat, zoals bij een hernia, maar ook een tumor kan een zenuw afknellen. Als je huisarts vermoedt dat dit laatste het geval is, kan deze je doorverwijzen naar de oncoloog. Een oncoloog kan met behulp van bijvoorbeeld een MRI-scan zien of er een tumor aanwezig is. Vervolgens zal deze een passend behandelplan opstellen. Meestal moet een tumor worden verwijderd door middel van een operatie.


Orthopeed bij pijn in de onderrug

Wanneer een specifieke aandoening je rugpijn veroorzaakt en deze alleen verholpen kan worden door een operatie, kom je uit bij de wervelkolomchirurg. Wervelkolomchirurgen zijn orthopedisch chirurgen die zich hebben gespecialiseerd in operaties aan de wervelkolom. Zij kunnen een oplossing bieden voor verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld met een herniaoperatie of het vastzetten van wervels bij artrose.


Radioloog bij pijn in de onderrug

Een radioloog is een specialist op het gebied van medische beeldvorming. Er zijn ook radiologen die zich verder hebben gespecialiseerd op het gebied van het centrale zenuwstelsel: neuroradiologen. Wanneer er een vermoeden is van specifieke lage rugpijn kan je behandelend specialist foto’s of scans aanvragen bij de radioloog. De neuroradioloog schrijft dan een beoordeling op basis van de gemaakte scans. Samen met de behandelend specialist wordt hieruit een diagnose gesteld.

Specialisten zijn terughoudend met het laten maken van scans en foto’s, omdat deze regelmatig afwijkingen aan de rug laten zien die géén verklaring hoeven te zijn voor lage rugklachten. Om deze reden stuurt je huisarts je alleen door naar een specialist als er duidelijke aanwijzingen zijn voor een onderliggende afwijking als oorzaak voor je lage rugpijn.


Reumatoloog bij pijn in de onderrug

Als je naast langdurige lage rugpijn ook andere klachten vertoont van reuma, zoals vermoeidheid en pijn in de gewrichten, kan je huisarts je doorverwijzen naar de reumatoloog. De ziekte van Bechterew is bijvoorbeeld een vorm van reuma die vaak leidt tot rugklachten. Deze reumavorm kan goed behandeld worden door middel van ontstekingsremmende injecties, pijnstillers of eventueel een operatie. Een operatie wordt alleen uitgevoerd in extreme gevallen. De behandeling bij een reumatoloog gaat vaak gepaard met fysiotherapie om beweging te stimuleren (op een verantwoorde manier).


Laatst gewijzigd: 12-4-2019