Over Hernia

Wat is een hernia?

Hernia nuclei pulposi

Een hernia is de uitstulping van een stuk weefsel op een plek waar geen uitstulping zou moeten zijn. Hoewel hernia’s op veel plekken in het lichaam voor kunnen komen, is de discushernia (hernia nuclei pulposi) de bekendste. Deze hernia, die in de gehele wervelkolom kan plaatsvinden, ontstaat wanneer een tussenwervelschijf tussen twee wervels uitsteekt. Aangezien er door de ruggenwervel veel zenuwen lopen, is er een grote kans dat de uitstulping zenuwen zal beknellen. Deze beknelling heeft vaak ernstige pijn tot gevolg, die soms samen gaat met volledige uitval van de zenuw. In dat geval kunnen bepaalde delen van het lichaam gevoelloos aanvoelen of bepaalde spieren hun kracht verliezen. Hoewel de precieze oorzaak onduidelijk is, volgt een hernia vaak op zwaar tillen of een onverwachte beweging.

Wanneer een hernia niet vanzelf overgaat, is er een operatie nodig om de tussenwervelschijf weer op de juiste plaats te krijgen. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig: vaak gaat een hernia met gedoseerde beweging vanzelf over. Fysiotherapeuten zijn bij uitstek geschikt om u hierbij te assisteren. De eerste twee weken na een hernia is het raadzaam te proberen uw rug te strekken. Later is vooral krachttraining van de romp aan te raden, daar een goede conditie van de spieren in de wervelkolom de kans op een nieuwe hernia vermindert.

Symptomen hernia

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor hernia:

  • In de meeste gevallen heb je bij een hernia pijn in de (onder)rug.
  • Je hebt uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet.
  • De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
  • In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. Je kunt dit testen door op je rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
  • Je peesreflexen kunnen verminderd zijn.
  • Je kunt met gestrekte knieën minder goed bukken en je kunt minder ver dan normaal met je vingers bij de grond komen. Dit wordt een verminderde vinger- of bodemafstand genoemd.

Deze tekst is gecontroleerd door Frans-Jan Kruithof en Mark van Dort van MedPlus Gezondheidscentrum.

Hernia

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018