Over Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Er is sprake van een frozen shoulder als er langer dan drie maanden een ernstige bewegingsbeperking in de schouder optreedt. Een frozen shoulder is een verkorting van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewricht en zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft. Het is belangrijk dat het kapsel de juiste lengte heeft, wat in het geval van een frozen shoulder niet zo is. Enerzijds om genoeg te kunnen bewegen, anderzijds om ervoor te zorgen dat de schouder niet uit de kom gaat. Een ontsteking in het gewrichtskapsel, het bindweefsel dat het schoudergewricht beschermt, veroorzaakt de verkorting en bewegingsbeperking. Daarnaast ontstaat er pijn in de schouder en uitstralingspijn vanuit de schouder.

Het hebben van diabetes of een schildklierprobleem kan een relatie hebben met het ontstaan van een frozen shoulder. Soms kan het gebeuren dat het schouderkapsel inscheurt bij een ongeluk en het vervolgens verkort door het littekenweefsel. Vaak kan er echter geen oorzaak voor de verkorting van het kapsel (frozen shoulder) gevonden worden.

Hoewel een frozen shoulder in de meeste gevallen vanzelf overgaat, houden de klachten meestal langer dan een jaar aan. De meeste behandelingen zijn dan ook gericht op het bestrijden van pijn. Naast ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kan ook een injectie van corticosteroĂ¯den verlichting geven. Het blijven bewegen van de schouder (binnen de pijngrens) is goed voor het herstel. Daarom is ook begeleiding van de fysiotherapeut raadzaam – met oefeningen en mobiliserende technieken zal de bewegingsvrijheid toenemen en de pijn verminderen.

Deze tekst is gecontroleerd door Frans-Jan Kruithof en Mark van Dort van MedPlus Gezondheidscentrum.

Frozen shoulder

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018