Over Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Wat zijn etalagebenen (claudicatio intermittens)?

Etalagebenen is de officieuze benaming voor claudicatio intermittens. Er is sprake van claudicatio intermittens als de slagader die bloed naar de benen brengt vernauwd is. Dit brengt pijn met zich mee, waardoor mensen met claudicatio intermittens tijdens het lopen vaak noodgedwongen moeten stoppen. Daar heeft de aandoening dan ook zijn naam aan te danken: het is een uitgelezen kans om de dichtstbijzijnde etalage eens goed te bekijken. De vernauwing van de slagader is vrijwel altijd het gevolg van atherosclerose, ophopingen van vet in de ader. Het risico op atherosclerose neemt toe met overgewicht, diabetes, roken en een hoge bloeddruk.

Klachten die bij etalagebenen optreden zijn pijn na het lopen of fietsen, en een bleke en koude huid op de getroffen plek.

De meest effectieve behandelwijze is dan ook een verandering van leefstijl: vooral stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen hebben veel effect. In sommige gevallen verhelpen artsen de vernauwing door middel van dotteren, een operatie waarbij een onopgeblazen ballonnetje in de ader wordt gebracht, waarna hij op de plek van de vernauwing wordt opgeblazen en zodoende de ader gedeeltelijk uitrekt. Als ook dotteren niet het gewenste resultaat geeft, kan een bypassoperatie plaatsvinden. Een fysiotherapeut kan u helpen met de leefstijlverandering die de klachten van etalagebenen doen afnemen. Met looptraining, specifieke oefeningen en tips over de juiste manier om in beweging te blijven helpt de fysiotherapeut u de klachten zelf onder controle te houden.

Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017
© 2021 Solvo B.V.