Over Botbreuk

Wat is een botbreuk?

Het menselijk lichaam heeft meer dan tweehonderd botten. Ieder bot is van hetzelfde precaire materiaal en dat maakt alle botten in je lijf breekbaar. Een botbreuk bestaat soms alleen uit een scheurtje in het bot, maar bij ernstige botbreuken kan het bot ook helemaal verbrijzelen. Een botbreuk noemen we ook wel een ‘fractuur’.

De klachten die optreden bij een botbreuk zijn zwellingen, beperking in bewegingsvrijheid en pijn. 

Soorten botbreuken

We onderscheiden twee soorten botbreuken; een gesloten botbreuk en een open botbreuk.

Gesloten botbreuk

Een gesloten botbreuk komt vaker voor dan een open botbreuk. Bij een gesloten botbreuk is het bot gebroken en treedt er een zwelling op. De huid blijft intact.

Open botbreuk

Kenmerkend voor een open botbreuk is een open wond waardoor het bot zichtbaar is. Soms steekt het bot uit. Hierdoor beschadigt niet alleen het bot, maar ook de bloedvaten en de huid eromheen. Een open botbreuk is ernstig. Er bestaat niet alleen het gevaar voor infectie van de wond, maar ook van het bot zelf. 

Oorzaak botbreuk

Botbreuk door een ongeluk (ongeval)

De meest voorkomende oorzaak van een botbreuk is een ongeluk, bijvoorbeeld door een val van de fiets of een val tijdens het sporten. Een botbreuk ontstaat dan door een plotselinge drukverhoging op het bot waardoor het bot scheurt of breekt.

Langdurige belasting (stressfactuur)

Een andere oorzaak van een botbreuk is overbelasting. Ook wel een stressfractuur genoemd. Een stressfractuur ontstaat door langdurige overbelasting van het bot. Uiteindelijk bezwijkt dan het bot. Iemand die bijvoorbeeld voor lange tijd stevig hoest kan zijn ribben breken.

Pathologische factoren

Er zijn ook bepaalde ziektes die een botbreuk veroorzaken. Mensen met broze botten door ziektes als osteoporose en botkanker, breken vaker hun verzwakte botten.

Veelvoorkomende botbreuken

Botbreuk voet

Bij een gebroken voet gaat het vaak om een breuk in het middenvoetsbeentje. Een botbreuk in de voet ontstaat door overbelasting of acuut. Een acute fractuur ontstaat bijvoorbeeld door een harde schop tegen je voet of door een val van grote hoogte. Een stressfactuur komt regelmatig voor bij fanatieke hardlopers. De afstanden zijn dan (te) lang en de druk op de voet is dan te groot.

Botbreuk bovenarm (ter hoogte van de schouder)

Het bovenarmbot is een lang pijpbeen van de schouder die doorloopt tot aan de elleboog. Een breuk ontstaat bij een val of harde botsing tegen de zijkant van de schouder. Een botbreuk in de bovenarm maakt beweging van de schouder en bovenarm vrijwel of geheel onmogelijk.

Botbreuk elleboog

De elleboog is een complex gewricht waardoor een harde val voor veel problemen zorgt. Het herstel van het elleboogbot gebeurt vaak met een operatie. Fysiotherapie helpt om stijfheid in de elleboog tegen te gaan.

Botbreuk herstel versnellen

Het herstel van een botbreuk duur meerdere weken tot maanden. Dit hangt af van de ernst en de plek van de breuk. Ook leeftijd is een belangrijke factor. Hoe jonger je bent, hoe sneller de genezing verloopt. Gezonde voeding met veel calcium bevordert het herstel, maar vooral rust en geduld zijn van essentieel belang voor een goed herstel.

Botbreuk

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2021 Solvo B.V.