Over Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit – ook wel bekkenpijn genoemd -  is een klacht die veel voorkomt bij zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen. Soms komt de klacht ook bij mannen of vrouwen voor die niet zwanger zijn (geweest). Bekkeninstabiliteit wordt ook wel symfysiolyse genoemd. De klachten ontstaan door te veel beweeglijkheid van de bekkengewrichten. De gewrichten in je bekken verschuiven en de omliggende spieren houden het bekken niet meer op zijn plaats. Dit veroorzaakt pijn en moeite met bewegen.

De klachten die ontstaan zijn: 

  • Lage rugpijn
  • Pijn aan het stuitje
  • Pijn in de bilstreek
  • Pijn in de lies
  • Pijn rond het schaambeen
  • Uitstralingspijn 

Niet elke zwangere vrouw krijgt last van bekkenpijn. Ongeveer vijftig procent heeft geen last van de klacht, veertig procent heeft minimale klachten. Bij ongeveer tien procent van de zwangere vrouwen zijn de klachten zo erg dat ze belemmerd worden in hun dagelijkse bezigheden. De duur van de klachten is eveneens verschillend. Terwijl de ene vrouw een maand na de bevalling hersteld is, kan bij een ernstig geval van bekkeninstabiliteit het herstel wel een jaar duren. Bekkeninstabiliteit is een lastige klacht omdat bewegen bemoeilijkt wordt. In sommige gevallen moet je een tijd rust houden om de klachten niet te verergeren.

Gevolgen bekkeninstabiliteit

Als je eenmaal bekkeninstabiliteit hebt gehad, dan ontwikkel je dit een volgende keer sneller. Bij bekkeninstabiliteit ten gevolge van een zwangerschap is het vaak zo dat je bij een volgende zwangerschap eerder of hevigere symptomen hebt. Ook hardlopen na eerdere bekkeninstabiliteit is een risico. Door het rennen komt er meer druk op het bekken, waardoor je sneller pijnklachten krijgt.

Diagnose bekkeninstabiliteit

De diagnose bekkeninstabiliteit is niet eenvoudig te stellen. Bekkenpijn is niet te beschrijven met vaste symptomen. Symptomen worden vaak niet direct herkend als bekkenklachten. Pijnklachten rond het schaambeen, stuitje, liezen of de billen kunnen op bekkeninstabiliteit duiden.

Andere veelvoorkomende klachten bij zwangere vrouwen met bekkenpijn zijn lage rugklachten en uitstralingspijn naar het been. Bij zwangerschap treedt bekkenpijn meestal op rond de twintigste zwangerschapsweek. Je hebt vooral last van deze klachten als je lange tijd in dezelfde houding zit of ligt. Andere handelingen zoals wandelen of traplopen kunnen ook pijn doen. De klachten zijn vaak erger bij vermoeidheid en overbelasting.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Wanneer je zwanger bent zal een bekkenfysiotherapeut je leren hoe je het beste kan zitten, lopen en opstaan. Probeer zaken als traplopen, autorijden en ver lopen te vermijden en doe het niet te lang achter elkaar, tenzij het niet anders kan. Wissel bezigheden en rustmomenten goed af.

Als je niet zwanger bent kan de bekkenfysiotherapeut oefeningen aanleren tegen bekkeninstabiliteit. Deze oefeningen stabiliseren je bekken, waardoor de pijnklachten verminderen.

Bekkeninstabiliteit

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.