Ademhalingsproblemen

Wat zijn ademhalingsproblemen?

Om adem te halen moet alle lucht via de neus of mond door het strottenhoofd naar de luchtpijp en longen. Als er ergens in dit proces een probleem is, kan dat leiden tot ademhalingsproblemen. Het bewegen van de lucht in en/of uit je longen wordt dan geremd en bemoeilijkt.

Lees meer →
Fysiotherapeut bij ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen als gevolg van stress en hyperventilatie ontstaan door spanning op het lichaam. De fysiotherapeut zal onderzoeken wat jouw specifieke ademhalingsproblemen zijn en waar je lichaam spanning vasthoudt. Vervolgens laat de fysiotherapeut je door middel van oefeningen inzien hoe je met de spanning om kunt gaan en hoe je de spanning (deels) los kunt laten. Je ademhaling wordt dan vanzelf weer rustig. Als je kortademig bent door COPD of astma, leert de fysiotherapeut je om je ademtechniek en -tempo aan te passen. Hierdoor ben je minder snel benauwd.

Zoek meer Fysiotherapeuten

KNO-arts bij ademhalingsproblemen

Als de oorzaak van de ademhalingsproblemen vermoedelijk in het keel-, neus- of oorgebied ligt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Mogelijke oorzaken van ademhalingsproblemen zijn dan een infectie, een stembandverlamming of een vernauwing in het strottenhoofd of de luchtpijp. De KNO-arts zal je strottenhoofd onderzoeken met een star optiek, een flexibele laryngoscoop of een CT-scan. Als uit deze onderzoeken geen afwijking blijkt, is een kijkoperatie nodig om een diagnose te kunnen stellen. Tijdens deze operatie volgt, als dat mogelijk is, meteen de behandeling, maar in zeldzame gevallen is later een uitgebreidere operatie nodig.


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.