Ademhalingsproblemen

Wat zijn ademhalingsproblemen?

Om adem te halen moet alle lucht via de neus of mond door het strottenhoofd naar de luchtpijp en longen. Als er ergens in dit proces een probleem is, kan dat leiden tot ademhalingsproblemen. Het bewegen van de lucht in en/of uit je longen wordt dan geremd en bemoeilijkt.

Lees meer →
Fysiotherapeut bij ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen als gevolg van stress en hyperventilatie ontstaan door spanning op het lichaam. De fysiotherapeut zal onderzoeken wat jouw specifieke ademhalingsproblemen zijn en waar je lichaam spanning vasthoudt. Vervolgens laat de fysiotherapeut je door middel van oefeningen inzien hoe je met de spanning om kunt gaan en hoe je de spanning (deels) los kunt laten. Je ademhaling wordt dan vanzelf weer rustig. Als je kortademig bent door COPD of astma, leert de fysiotherapeut je om je ademtechniek en -tempo aan te passen. Hierdoor ben je minder snel benauwd.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Diëtist bij ademhalingsproblemen

Als je last hebt van astma is gezond eten belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Een gezond gewicht helpt om een zo goed mogelijke conditie van je longen te behouden. Een diëtist kan helpen bij het opstellen van een gezond eetschema.

Ook bij COPD is goede voeding belangrijk. Je energieverbruik is bij COPD verhoogd, omdat ademhalen veel energie kost. Als je minder eet dan dat je energie verbruikt treedt gewichtsverlies op. Als je minder beweegt, maar meer eet dan je lichaam nodig heeft ontstaat een gewichtstoename. Een diëtist helpt je om een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Zoek meer Diëtisten

KNO-arts bij ademhalingsproblemen

Als de oorzaak van de ademhalingsproblemen vermoedelijk in het keel-, neus- of oorgebied ligt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Mogelijke oorzaken van ademhalingsproblemen zijn dan een infectie, een stembandverlamming of een vernauwing in het strottenhoofd of de luchtpijp. De KNO-arts zal je strottenhoofd onderzoeken met een star optiek, een flexibele laryngoscoop of een CT-scan. Als uit deze onderzoeken geen afwijking blijkt, is een kijkoperatie nodig om een diagnose te kunnen stellen. Tijdens deze operatie volgt, als dat mogelijk is, meteen de behandeling, maar in zeldzame gevallen is later een uitgebreidere operatie nodig.


Logopedist bij ademhalingsproblemen

Een logopedist kan helpen bij ademhalingsproblemen waarvan de oorzaak hyperventilatie, astma of COPD is. Bij hyperventilatie helpt de logopedist je om inzicht te krijgen in problemen die samenhangen met de hyperventilatie. Ook leer je tijdens de behandeling om deze problemen op te lossen. De logopedist leert je een goed ademhalingspatroon in rust, als je praat en tijdens andere lichamelijke inspanning. Ook leer je hoe je een hyperventilatieaanval kunt stoppen.

Bij COPD helpt de logopedist om de longinhoud te behouden en te vergroten. Ook leert de logopedist je wat je kunt doen als je plotseling benauwd bent, zodat de aanval niet onnodig lang duurt en er geen paniek ontstaat. Daarnaast kan de logopedist je onstpannings- en houdingsoefeningen laten doen, om ervoor te zorgen dat je een ontspannen ademhalingspatroon krijgt. De logopedist kan je ook oefeningen geven om de ademhalingsspieren sterker te maken, waardoor je minder moeite hebt met spreken en meer kracht om te hoesten.

Bij astma kan de logopedist helpen om je te leren om op een goede manier je stem te gebruiken, adem te halen, adem te verdelen, chronische hoest te verminderen en je verstaanbaarheid te verbeteren. Ook leert de logopedist je om gecontroleerd adem te halen tijdens het spreken of een astma-aanval.


Oefentherapeut bij ademhalingsproblemen

Een oefentherapeut maakt je bewust van je houding en je manier van bewegen in relatie tot ademhalingsklachten en gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak. Door middel van oefeningen werk je aan het herstel van de balans tussen gespannen en ontspannen ademhaling. Ook geven deze oefeningen je inzicht in hoe je lichaam reageert op de oorzaak van de ademhalingsproblemen, kun je de klachten beter begrijpen en er beter op reageren. Hierdoor verminderen of verdwijnen de ademhalingsproblemen. 

Zoek meer Oefentherapeuten

Psycholoog bij ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen ook ontstaan door een angststoornis of andere psychische klachten zoals langdurige stress of een burn-out. Een psycholoog kan je helpen om erachter te komen wat de oorzaak is van je klachten. Je leert bijvoorbeeld om anders naar de angst te kijken en zoekt stap voor stap de confrontatie op met je angst. Bij langdurige stress of burn-out kan gesprekstherapie en/of gedragstherapie helpen. Zodra de psychische klachten afnemen, heb je meestal ook minder last van lichamelijke klachten, zoals ademhalingsproblemen.


Laatst gewijzigd: 9-4-2019