Over Triggerpoint therapie

Wat is triggerpoint therapie?

Triggerpoint therapie, ook wel myofasciale therapie genoemd, is een fysiotherapiebehandeling die myofasciale pijn behandelt. Triggerpoint therapie is een vrij moderne therapie overgewaaid uit China, die vaak ingezet wordt bij pijnklachten met onduidelijke medische oorzaak.

Wat is myofasciale pijn?

Myofasciale pijn is afkomstig van de spiervliezen (fascia’s) en de spieren. De pijnklachten ontstaan door triggerpoints. Myofasciale pijn kenmerkt zich door: bewegingsklachten, uitstralende pijn en krachtverlies. Behandeling van triggerpoints verhelpt de pijn in de meeste gevallen binnen een paar weken.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine spierknopen die pijn en stijfheid veroorzaken. Heb je triggerpoints dan is het bewegen en strekken van de spier zeer pijnlijk. Deze spierknopen voelen van buitenaf als harde bobbeltjes. De plek is pijnlijk als je erop drukt.

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan door:

  • Overbelasting van de spieren
  • Stress
  • Plotselinge schokken (bijvoorbeeld door een ongeval)
  • Scheefstand van de wervels
  • Langdurig aanspannen van de spieren
  • Langdurige inactiviteit van de spieren

Welke triggerpoint behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende therapieën beschikbaar om triggerpoints te behandelen. De behandeling die het beste werkt verschilt per persoon. Je fysiotherapeut maakt een behandelplan op maat.

Triggerpoint massage

Bij triggerpoint massage past de fysiotherapeut massage toe op de triggerpoints. Hierdoor ontspannen de spieren en verminderen pijnklachten.

Klachten door triggerpoints verhelp je ook met:

Deze tekst is gecontroleerd door fysiotherapeut Albert van Duijn. 

Triggerpoint therapie (myofasciaal)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 10-1-2018
© 2021 Solvo B.V.