Over Mulligan concept

Wat is het Mulligan concept?

Het Mulligan concept is een vorm van manuele therapie uit Nieuw-Zeeland die in de jaren 90 werd ontwikkeld door Brian Mulligan. De techniek is ook bekend onder de naam mobilisation with movement (MWM).

Bij manuele therapie manipuleert (beweegt) de therapeut een vastzittend gewricht, zodat het gewricht losser komt te zitten en je weer makkelijk kunt bewegen. Mulligan onderscheidt zich van standaard manuele therapie door de zachtere en pijnloze manipulaties. Waar manuele therapie vaak met pijnlijke bewegingen gepaard gaat, houd je bij Mulligan therapie als patiënt de regie. Je beweegt het gewricht zelf, terwijl de therapeut tegendruk geeft. De handeling wordt enkele keren herhaald en spreekt zo de 'geheugenfunctie' van het gewricht aan.

Verschil tussen chiropractie en Mulligan therapie

De technieken van chiropractie en Mulligan lijken op elkaar. Bij beide therapieën worden manipulaties uitgevoerd. Omdat Mulligan minder intensief is dan chiropractie, is een zesdaagse cursus voldoende om Mulligan uit te mogen voeren.

Klachten behandelen met het Mulligan concept

Mulligan therapie is vooral geschikt voor klachten aan het bewegingsapparaat: de knie, enkel, heup, schouder, rug, arm of pols. Een fysiotherapeut kan beoordelen of jouw klachten opgelost kunnen worden met deze therapie.

Mulligan tape technieken

Naast de veilige manipulatietechnieken wordt er ook gebruik gemaakt van het intapen van gewrichten. Het Mulligan concept gaat ervan uit dat verstuikingen en verdraaiingen veroorzaakt worden door gewrichten die niet stabiel zijn. Er wordt gebruik gemaakt van intapen om blessures te voorkomen en pijn te verzachten.

Deze tekst is gecontroleerd door fysiotherapeut Piet Schouten

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 17-5-2017
© 2021 Solvo B.V.