Over Kinderfysiotherapie

Wat is kinderfysiotherapie? 

Kinderfysiotherapie kan helpen wanneer de bewegingsontwikkeling van een kind langzaam is of afwijkt van de norm. Een kinderfysiotherapeut helpt kinderen om hun motorische vaardigheden te verbeteren en te ontwikkelen door middel van bewegingstherapie.

Doordat kinderen nog groeien, hebben ze een andere vorm van fysiotherapie nodig dan volwassenen. De behandeling richt zich onder meer op fysieke fitheid, training van de spieren en de hart- en longfunctie. Veel kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in behandelingen van specifieke problemen, zoals zindelijkheid, sportblessures, schrijfproblemen en bewegingsproblemen bij onder andere het syndroom van Down.

Afwijkende motoriek

De kinderfysiotherapeut houdt zich bezig met de motoriek van baby's, peuters, kleuters en oudere kinderen. Bij baby's is een behandeling vaak gericht op een slappe of juist gespannen motoriek, een voorkeurshouding of een plat achterhoofd. Ook huilbaby's en 'billenschuivers' kunnen baat hebben bij kinderfysiotherapie.

Bij peuters en kleuters gaat het vaak om een achterstand in de motorische ontwikkeling, bewegingsangst of een afwijkende manier van lopen. Bij schoolgaande kinderen kan de kinderfysiotherapeut ingeschakeld worden vanwege een afwijkende lichaamshouding, een achterstand in de schrijfmotoriek of moeite met gymnastiek.

Kinderfysiotherapie bij ziekte of handicap

Voor kinderen die door een ziekte of handicap beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid kan kinderfysiotherapie uitkomst bieden. Ze leren op een praktische manier te bewegen en zich ondanks hun beperking zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Omdat bewegingsproblemen bij kinderen verschillende oorzaken kunnen hebben, onderhoudt de therapeut nauw contact met andere specialisten, zoals de kinderarts, logopedist en pedagoog. Vaak worden ook de ouders of verzorgers van het kind actief betrokken bij de behandeling.

Kinderfysiotherapie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 6-3-2017
© 2021 Solvo B.V.