Over Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een aandoening aan het spijsverteringsstelsel waarbij je chronische darmontstekingen hebt. Deze ontstekingen bevinden zich niet door de gehele darm; gezonde en ontstoken delen wisselen elkaar af. De ontstekingen ontstaan door een fout in het eigen immuunsysteem. De ziekte van Crohn is daarom een auto-immuunziekte.

De ontstekingen kunnen overal in het spijsverteringskanaal voorkomen; van de mond tot de anus. Bij de meeste patiënten bevinden de ontstekingen zich in de dunne darm. Omdat de ziekte van Crohn alle delen van het spijsverteringsstelsel kan aantasten, verschillen zowel de symptomen als de ontwikkeling van de ziekte per persoon. De ene periode zijn de klachten heftiger dan de andere periode. Een periode met weinig klachten heet een remissie, een periode met veel klachten heet een opvlamming.

Klachten die bij de ziekte van Crohn optreden zijn: 

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Vermoeidheid 

Oorzaak ziekte van Crohn

Een auto-immuunreactie veroorzaakt de ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Waardoor de auto-immuunreactie ontstaat, is niet bekend. Wel spelen de volgende factoren een rol:

  • Erfelijkheid: als de ziekte van Crohn in je familie voorkomt, heb je een grotere kans om de ziekte te ontwikkelen.
  • Immuunsysteem: je immuunsysteem valt de goede bacteriën in je darm aan. Hierdoor raakt de darm ontstoken.
  • Bacteriën in de darm: de samenstelling van de bacteriën in de darm is waarschijnlijk van invloed op de aandoening.
  • Roken: als je rookt heb je een grotere kans om de ziekte van Crohn te krijgen. Daarnaast heeft roken een negatieve invloed op het verloop van de ziekte.

Behandeling ziekte van Crohn

Er bestaan verschillende behandelingen voor de ziekte van Crohn. De meest gebruikte behandeling is het slikken van medicatie om de ontstekingen te onderdrukken. Je arts schrijft ontstekingsremmers voor die het beste bij jou en je levensstijl passen. Soms moet een deel van de darm operatief verwijderd worden doordat medicatie onvoldoende werkt of als er belemmeringen zijn, zoals een vernauwing of gezwel in de darm.

Door ontstekingen en medicijngebruik heb je soms extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig. Hoewel er geen speciaal dieet nodig is, kan een diëtist toch uitkomst bieden. Een gezond eetpatroon blijkt lastig te zijn. Soms treedt gewichtsverlies op als je opvlammingen hebt of als de diagnose laat gesteld is. In dit geval bekijkt een diëtist hoe je voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt.

Ziekte van Crohn

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020