Over Voedselallergie

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een overmatige reactie van het lichaam op stoffen in je voedsel. De stoffen heten eiwitten en komen voor in bijna alle dierlijke en plantaardige voeding. De eiwitten die een allergische reactie opwekken heten allergenen. Het lichaam ziet deze eiwitten (allergenen) als indringers. Het immuunsysteem komt in actie en maakt bij eerste inname van het allergeen antistoffen aan. Als je lichaam opnieuw in contact komt met het allergeen reageert je afweersysteem hierop en komt het stofje histamine vrij. Histamine is een signaalstofje dat betrokken is bij de afweerreactie. Histamine zorgt voor de allergische verschijnselen.

Symptomen van een voedselallergie zijn: 

  • Braken
  • Duizeligheid
  • Jeuk
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid
  • Roodheid 

Praktisch alle voeding die eiwitten bevat, kan een voedselallergie opwekken. Er bestaan dan ook veel verschillende allergieën voor voedingsmiddelen. Hieronder staat een lijst met de meest voorkomende voedselallergieën:  

  • Koemelkeiwitallergie
  • Ei-allergie
  • Notenallergie
  • Pinda-allergie
  • Selderijallergie
  • Mosterdallergie
  • Sesamzaadallergie
  • Appelallergie
  • Weekdierallergie
  • Tarweallergie
  • Visallergie
  • Schaaldierallergie
  • Peulvruchtenallergie

Veel mensen denken dat je ook allergisch kunt zijn voor gluten en lactose. Hierbij is er echter sprake van voedselintolerantie. Zo bestaat een glutenintolerantie (coeliakie) en lactose-intolerantie. Een voedselintolerantie betekent dat je lichaam deze voedingsstoffen niet goed kan verteren. Dit leidt meestal niet direct tot levensgevaarlijke situaties, maar in veel gevallen tot maag- en darmklachten. Coeliakie kenmerkt zich echter wel door ernstigere klachten en de inname van gluten veroorzaakt zelfs darmschade. Men spreekt van een allergie als het afweersysteem van het lichaam is betrokken en antistoffen aanmaakt. Bij een intolerantie worden er geen antistoffen aangemaakt. Hierdoor kun je de eerste keer dat je iets eet er al last van krijgen.

Oorzaak voedselallergie

Twee factoren spelen een rol bij het ontstaan van een voedselallergie: genetische aanleg en blootstelling aan het allergeen. Beide factoren moeten aanwezig zijn om een voedselallergie te ontwikkelen.

Erfelijkheid speelt een grote rol bij voedselallergie. Als één of beide van je ouders een bepaalde voedselallergie heeft, heb je veel meer kans om dezelfde allergie te ontwikkelen.

Om een voedselallergie te ontwikkelen, moet je ook in aanraking zijn gekomen met het specifieke allergeen. Het eerste contact leidt tot sensibilisatie: je lichaam maakt antistoffen aan tegen het allergeen. Vanaf dan leidt blootstelling aan het allergeen tot een allergische reactie.

Diagnose voedselallergie

De diagnose van een voedselallergie bestaat onder andere uit het stellen van een aantal vragen:

  • Over het voorkomen van allergieën in je familie.
  • Over je algemene ziektegeschiedenis.
  • Over je voedingsinname.
  • Over welk voedingsmiddel je zelf verdenkt als veroorzaker.

Allergietesten

Naast het stellen van een aantal vragen, vindt er een lichamelijk onderzoek plaats:

  • Huidtest: een aantal druppels met het allergeen worden op je huid gelegd. Het test of je antistoffen aanmaakt tegen een allergeen. Ontstaat er een rode plek op je huid na blootstelling, dan ben je waarschijnlijk allergisch.
  • Prik-prik test: met een speciale naald wordt het allergeen aangebracht tussen de verschillende huidlagen. Als er een reactie van je huid optreedt, ben je mogelijk allergisch voor het allergeen. Ook hier wordt getest of je lichaam antistoffen tegen het allergeen aanmaakt.
  • RAST (Radio Allergo Sorbent Test): dit is een bloedtest om te kijken of je antistoffen aanmaakt tegen het allergeen. Zitten er antistoffen tegen het allergeen in je bloed dan is er een mogelijkheid dat je allergisch bent.
  • Eliminatie-provocatie test: Zijn er een aantal voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk allergische bent? Dan is deze test handig. In eerste instantie wordt een voedingsmiddel voor vier tot zes weken vermeden (eliminatie). Als de klachten verdwijnen voeg je na de zes weken het voedingsmiddel weer toe aan je dieet (provocatie). Als de klachten weer terugkomen weet je dat je allergisch bent voor dit voedingsmiddel.
  • Dubbelblind (placebo) onderzoek: je krijgt bij deze test het allergeen toegediend in onherkenbare vorm, bijvoorbeeld als capsule. Daarnaast krijg je een ‘nep’ capsule toegediend. Jijzelf en de arts weten niet welke capsule je eerst inneemt. Krijg je allergische verschijnselen na inname van het allergeen, dan is het duidelijk dat je een allergie hebt voor het allergeen. Deze test kan leiden tot ernstige allergische verschijnselen. Daarom wordt het dubbelblind onderzoek altijd uitgevoerd onder begeleiding van een arts in een ziekenhuis. Het dubbelblind onderzoek is de meest betrouwbare test om te achterhalen of je een voedselallergie hebt. 
Voedselallergie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018