Over Vitamine B12-tekort

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en is een wateroplosbare vitamine die alleen voorkomt in producten van dierlijke afkomst. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het zenuwstelsel en bloed. De vitamine is nodig om rode bloedcellen aan te maken en het zuurstof in het bloed te vervoeren. Vitamine B12 zorgt ervoor dat je zenuwstelsel goed werkt en is van belang voor een normale groei.

Vitamine B12 in voeding

Vitamine B12 zit in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. In het algemeen krijgen we voldoende B12 binnen via de voeding. Ben je vegetariër of veganist? Dan loop je sneller het risico dat je niet voldoende B12 binnenkrijgt. Daarom is het advies om extra vitamine B12 te slikken in de vorm van supplementen. 

Vitamine B12-tekort?

Een vitamine B12-tekort is in de meeste gevallen het gevolg van een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. In de maag maken maagzuur en het enzym pepsine vitamine B12 uit eiwitten. In de maag wordt vitamine B12 gekoppeld aan een intrinsieke factor van het maagsap dat wordt geproduceerd in het maagslijmvlies. Dit stofje is noodzakelijk voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel. Bij sommige mensen is het maagslijmvlies beschadigd, waardoor je lichaam geen maagzuur, pepsine of intrinsieke factor aanmaakt. Wanneer deze stofjes ontbreken, maakt je lichaam geen B12 uit eiwitten en ontstaat er een vitamine B12-tekort. Een B12-tekort kan ook ontstaan wanneer je onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt doordat je te weinig dierlijke producten eet.

Symptomen vitamine B12-tekort

De symptomen van een vitamine B12-tekort zijn vaak pas na langere tijd merkbaar, omdat je lichaam B12 opslaat en een voorraad aanlegt. Wanneer de voorraad op is, kun je de volgende klachten krijgen:

  • Vermoeidheid
  • Ademnood
  • Pijn op de borst
  • Gebrekkige eetlust
  • Tintelende, gevoelloze handen en voeten

Ook kan een langdurig vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten en mogelijk geheugen- en denkproblemen veroorzaken.

Behandeling vitamine B12-tekort

Bij een vitamine B12-tekort is het belangrijk dat je de voorraad in je lichaam aanvult door dierlijke producten te eten of supplementen te slikken. Heb je een langdurig vitamine B12-tekort doordat je lichaam niet in staat is om de vitamine op te nemen? Dan word je vaak behandeld met medicatie of B12-injecties bij de huisarts of in het ziekenhuis.  

Vitamine B12 tekort

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020