Over Obesitas en overgewicht

Wat is overgewicht?

Overgewicht is een aandoening waarbij er te veel overtollig vet in het lichaam is opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico's dan mensen met een normaal gewicht.

Klachten bij overgewicht zijn onder andere:

  • Hartklachten
  • Hoge bloeddruk
  • Moeizame ademhaling

 

Bron: Gezondheidsplein - overgewicht

Wat is obesitas?

Obesitas is een ander woord voor ernstig overgewicht. Hoe groter het overgewicht, hoe groter de bijkomende gezondheidsproblemen. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, rugklachten en gewrichtsklachten. Er is ook een verband tussen (ernstig) overgewicht en bepaalde vormen van kanker.

BMI berekenen

Overgewicht en obesitas worden bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Dit is een maat voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt gezien als gezond. Een BMI boven de 25 betekent dat je overgewicht hebt. Bij een BMI boven de 30 heb je ernstig overgewicht ofwel obesitas. Er bestaan verschillende rekenhulpen die je BMI berekenen.

Oorzaken van overgewicht en obesitas

Overgewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via eten en drinken structureel hoger is dan de energie die je lichaam verbruikt. Te veel eten, ongezonde eet- en drinkgewoonten en overmatig alcoholgebruik zijn bekende oorzaken van overgewicht, vaak in combinatie met een tekort aan lichaamsbeweging.

Wat te doen bij overgewicht en obesitas

Als je matig overgewicht hebt zonder bijkomende gezondheidsproblemen, kun je zelf proberen af te vallen. Gezonder eten en drinken en meer bewegen zijn de belangrijkste adviezen. Zeker in de beginfase kan begeleiding je helpen om je leefstijl te veranderen. Voor een persoonlijk voedingsadvies en vragen over afvallen kun je terecht bij een diëtist of een gewichtsconsulent.

Heb je obesitas, of last van andere gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met overgewicht? Dan is het verstandig om eerst naar je huisarts te gaan. Die kan bepalen of alleen afvallen genoeg is, of dat het nodig is om je door te verwijzen naar een specialist.

Obesitas/overgewicht

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2020 Solvo B.V.