Een voedingsanamnese, ook wel eetverslag genoemd, is een consult met een diëtist om je voedingspatroon in kaart te brengen. Een anamnesegesprek is een gesprek waarin vragen worden gesteld die belangrijk zijn voor het kiezen van een behandeling. Voor een optimaal resultaat moet het voedingspatroon zo nauwkeurig mogelijk worden beschreven. De diëtist gebruikt zowel een vraaggesprek als een voedingsdagboek om de voedselinname te schatten. Meer over deze technieken en hoe een voedingsanamnese in zijn werk gaat lees je hieronder.
Om je voedingspatroon in kaart te brengen, zal de diëtist een voedingsanamnese afnemen. Tijdens het anamnesegesprek krijg je vragen over de voedingsmiddelen die je normaal gesproken eet. Ook wordt gekeken naar eetgewoontes tijdens bijzondere omstandigheden zoals weekenden, feestjes of eten buiten de deur. Daarnaast kun je een voedingsdagboek bijhouden. Vaak bestaat dit dagboek uit een formulier dat je van de diëtist mee naar huis krijgt. In dit dagboek houd je minimaal een week lang bij wat je op een dag eet.
Tijdens het anamnesegesprek wordt je voedingspatroon en eetgedrag beoordeeld. De diëtist let op de hoeveelheid vocht, calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten die je binnenkrijgt. Hij of zij vraagt hierbij:
Daarnaast bekijkt de diëtist of je veel voedingsmiddelen tot je neemt die belastend zijn voor je organen. Voorbeelden hiervan zijn koffie, alcohol en suikers. Al deze informatie wordt vergeleken met de behoeftes van het lichaam. De behoefte is afhankelijk van factoren zoals je geslacht, bewegingspatroon en lichamelijke activiteiten.
Inzicht in je voedingspatroon is belangrijk als je wilt afvallen of aankomen. Ook kan het je helpen met het verlagen van je cholesterol en het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan een voedingsanamnese zinvol zijn bij diabetes of vragen over sportvoeding.
Deze tekst is gecontroleerd door diëtist Grietje Tammenga.