Over Vitiligo

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidziekte waarbij de huid pigment verliest en er witte vlekken op de huid ontstaan. De vlekken kunnen verschillen in vorm en grootte. Het is lastig om het verloop van de ziekte te voorspellen. Vaak breiden de vlekken zich langzaam uit. Vitiligoplekken kunnen ook spontaan herstellen. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar in de helft van de gevallen ontstaat de huidziekte voor het twintigste levensjaar.

Oorzaak vitiligo

Pigmentcellen geven de huid kleur. Bij mensen met vitiligo is er sprake van hypopigmentatie : je hebt een tekort aan pigment of pigmenthoudende cellen in de huid. De precieze oorzaak hiervan is onduidelijk. Een aantal mogelijke oorzaken van vitiligo zijn:

 • Erfelijkheid: bij identieke tweelingen komen de witte vlekken soms op dezelfde plaatsen voor. Vaak komt vitiligo voor bij meerdere mensen van de familie.

 • Fout in het afweersysteem: het afweersysteem beschermt je lichaam tegen bacteriën. Door de fout gaat het afweersysteem vechten tegen cellen van het eigen lichaam. De pigmentcellen worden vernietigd, waardoor de vlekken ontstaan.

 • Problemen in het zenuwstelsel: de uiteinden van de zenuwen geven bepaalde stoffen af. Bij vitiligo zou de afgifte van schadelijke stoffen hoger zijn dan normaal. Deze stoffen gaan de vorming van melanine tegen en bleken de pigmentcellen.

 • Vernietiging van pigmentcellen door stoffen in het lichaam: tijdens het zonnen maakt je lichaam melanine aan. Melanine zorgt ervoor dat je bruin wordt. Mogelijk komen bij de aanmaak van melanine stoffen vrij die de pigmentcellen vernietigen.

Symptomen vitiligo

Het belangrijkste symptoom van vitiligo zijn witte vlekken op de huid. De vlekken kunnen verschillen in grootte en kleur en kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Veelvoorkomende lichaamsdelen waar vitiligovlekken voorkomen, zijn rond de mond, ogen en geslachtsdelen. Vitiligo komt ook vaak voor op de handen. De rand van de vlekken is vaak donkerder dan de gepigmenteerde huid om de vlek heen. Het haar in de vitiligoplekken kan wit zijn, maar dit hoef niet. Soms jeuken de vlekken.

Diagnose vitiligo

Een arts stelt de diagnose vitiligo vaak met het blote oog. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig. Wel zijn er een aantal andere huidziekten die uitgesloten moeten worden. Bij de diagnose kan de arts onderscheid maken tussen verschillende vormen vitiligo:

 • Vitiligo vulgaris: de witte vlekken ontstaan overal op het lichaam en komen symmetrisch aan beide kanten van het lichaam voor. Vitiligo vulgaris is de meest voorkomende vorm.

 • Vitiligo segmentalis: de vlekken komen voor op één deel van het lichaam, bijvoorbeeld op één helft van het gezicht.

 • Acrale vitiligo: de vlekken bevinden zich op de uiteinden van het lichaam en op de armen, benen, vingers en tenen.

 • Acrofaciale vitiligo: de vlekken komen voor op de armen en benen en in het gezicht, vaak rond de ogen en de mond.

 • Vitiligo universalis: de huid heeft nauwelijks pigment (minder dan 10% van de huid).

Behandeling vitiligo

Er is geen behandeling die vitiligo kan genezen. Wel bestaan er behandelingen die het pigmentverlies tegengaan of de aanmaak van pigment stimuleren. Hierdoor vallen de vlekken minder op. De meest gebruikte behandelingen bij vitiligo zijn:

Corticosteroïdecrème

Dit is een crème met een ontstekingsremmende werking die wordt toegepast bij verschillende huidziekten. Door de crème op de huid te smeren, verdwijnen ontstekingsverschijnselen en herstelt de huid. Mogelijk hebben corticosteroïden invloed op de pigmentcellen en zorgen ze ervoor dat de witte vlekken niet groter worden. Het nadeel is dat je de crèmes maar korte tijd mag gebruiken. Bij langdurig gebruik van corticosteroïden vergroot de kans op een dunne huid of infecties.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie vindt plaats onder begeleiding van een huidtherapeut. Het is voor veel mensen een redelijk goedkope en praktische oplossing. Samen met de huidtherapeut kies je een kleur of kleurencombinatie die de oorspronkelijke huidteint zo dicht mogelijk benadert. Vervolgens krijg je een crème die je dagelijks kunt aanbrengen. De huidtherapeut geeft je advies hoe je de crème op een natuurlijke wijze kunt aanbrengen. Bekijk de pagina over camouflagetherapie .

Lichttherapie

Lichttherapie stimuleert de aanmaak van pigment en is bij een groot deel van de patiënten met vitiligo een effectieve behandelmethode. Bij lichttherapie worden de vitiligoplekken met ultraviolet B-licht bestraald. De behandeling vindt plaats in een speciale lichtcabine, ongeveer twee tot drie keer per week. Per behandeling wordt de duur van de lichttherapie opgehoogd, uiteindelijk tot enkele minuten. Het aantal behandelingen verschilt per persoon. De meeste patiënten zijn maanden tot jaren bezig met lichttherapie. Lichttherapie kan belastend zijn en is niet altijd zonder bijwerkingen. Lees meer over lichttherapie .

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een van bovenstaande behandelingen? Of wil je meer informatie over de behandelmogelijkheden? Maak dan een afspraak bij een gespecialiseerd huidtherapeut of dermatoloog.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020

Gecontroleerd door

Lasercentrum

Lasercentrum

 • .
 • Utrecht