Over Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid waarbij je last hebt van terugkerende rode plekken, soms met huidschilfers, jeuk of pijn. Ongeveer twee tot drie procent van de Nederlandse bevolking heeft een bepaalde vorm van psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat je immuunsysteem bepaalde lichaamscellen en -stoffen aanvalt.

De rode en soms schilferende psoriasisplekken kunnen over het hele lichaam voorkomen. Vaak hebben mensen met psoriasis naast pijn en jeuk last van stress en schaamte. De ziekte is immers erg duidelijk te zien. Niet iedereen weet wat psoriasis is en dat de ziekte niet besmettelijk is. Vooral dit laatste vooroordeel is een probleem waar psoriasispatiënten vaak mee worden geconfronteerd. Doordat veel mensen onterecht denken dat psoriasis besmettelijk is, worden psoriasispatiënten bijvoorbeeld regelmatig uit zwembaden gezet. Ook depressie is een bekend symptoom bij mensen met psoriasis. Bij de behandeling van psoriasis is het dan ook belangrijk om ook aandacht te besteden aan de psychische gevolgen van deze klacht. Bij psoriasis arthropatica kun je bovendien last hebben van pijnlijke gewrichten. Bij de zeldzame ernstige vorm psoriasis erytrodermie kun je vocht en eiwitten verliezen door de aangedane huid.

De symptomen van psoriasis zijn: 

 • Branderig gevoel
 • Huidbeschadiging
 • Huidirritatie
 • Jeuk
 • Kloven
 • Pijn
 • Roodheid
 • Schilfers

De verschillende soorten psoriasis

Er zijn zo’n acht verschillende vormen van psoriasis bekend. De symptomen en aangedane plaatsen verschillen vaak per soort. Het is mogelijk om last te hebben van meerdere vormen van psoriasis tegelijkertijd.

Psoriasis vulgaris

Bij psoriasis vulgaris zie je duidelijk begrensde rode plekken op de huid, soms met wit- of zilverachtige schilfers. De plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen maar komen vooral voor op de ellebogen, knieën en onderrug. Meestal krijg je bij deze vorm geen plekken in je gezicht.

Psoriasis capitis

Psoriasis capitis kenmerkt zich door psoriasisplekken op de hoofdhuid. Deze plekken komen vooral voor rond de haargrens en achter de oren. Soms zijn dit rode plekken, maar de hoofdhuid kan ook bedekt zijn met een dikke schilferlaag. De schilferende psoriasisplekken lijken soms op roos, maar het verschil is dat de schilfers bij psoriasis groter zijn en vast zitten op de hoofdhuid. Roos geeft juist fijnere plekken die gemakkelijk loslaten.

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Bij deze vorm van psoriasis komen over het hele lichaam kleine rode psoriasisplekken met schilfers voor. Dit varieert van tientallen tot honderden. Psoriasis guttata wordt vaak veroorzaakt door een geestelijk of lichamelijk trauma, erge stress of een zware keelontsteking. De psoriasis verdwijnt vanzelf of gaat over in psoriasis vulgaris.

Psoriasis inversa

Psoriasis inversa wordt ook wel omgekeerde psoriasis genoemd. Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich door zalmroze tot donkerrode, soms glanzende plekken in huidplooien, zoals de oksels, liezen, bilnaad en geslachtsdelen. Psoriasis inversa komt vaak voor bij zwaarlijvige mensen. Omdat de plekken warm en vochtig zijn kan er soms een schimmelinfectie ontstaan. Een schimmelinfectie kan omgekeerd ook de psoriasis uitlokken.

Psoriasis unguïum

Psoriasis unguïum, ook wel nagelpsoriasis genoemd, komt voor bij 25-50% van de mensen met psoriasis en tast de nagels aan. Deze vorm van psoriasis kan zowel de vinger- als teennagels treffen. Vaak heb je bij deze klacht last van putjes in de nagels, maar soms ook van verkleuring van de nagels of schilfering onder de nagels, waardoor het nagelbed soms helemaal loslaat. Nagels van mensen met psoriasis unguïum zijn gevoelig voor infecties dus is het belangrijk om ze goed schoon te houden.

Psoriasis pustulosa

Bij psoriasis pustulosa heb je, naast rode plekken, last van met pus gevulde blaasjes op de huid. Meestal verschijnen de blaasjes alleen op de voetzolen en handpalmen maar in zeldzame gevallen komen de blaasjes over het hele lichaam voor. Er is een link tussen psoriasis pustulosa en roken, glutenintolerantie en keelontsteking. Als je last hebt van psoriasis vulgaris en rookt, loop je het risico dat de psoriasis zich ontwikkeld naar psoriasis pustulosa. Psoriasis pustulosa komt voor in aanvallen en kan spontaan verdwijnen of overgaan naar psoriasis vulgaris. Deze vorm van psoriasis is het best te behandelen als je eerst ook psoriasis vulgaris hebt gehad.

Psoriasis erytrodermie

Een zeer zeldzame vorm van psoriasis is psoriasis erytrodermie. Minimaal zeventig procent van de huid is hierbij bedekt met psoriasisplekken. Bij psoriasis erytrodermie raken verschillende lichaamsfuncties ontregeld, zoals het handhaven van de lichaamstemperatuur, en verlies je veel vocht en eiwitten via de huid en ben je vatbaarder voor virussen. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Psoriasis arthropatica

Bij psoriasis arthropatica heb je een combinatie van chronische gewrichtsontstekingen en huidproblemen. Meestal komt deze klacht voor in de vingers of tenen, maar ook andere gewrichten kunnen aangetast worden. Zo’n negentig procent van de mensen met psoriasis arthropatica hebben ook last van psoriasis unguïum.

Oorzaken van psoriasis

De psoriasisplekken worden veroorzaakt doordat de huidcellen met een abnormale snelheid groeien. Dit komt doordat het afweersysteem van mensen met psoriasis antistoffen aanmaken die de huid aanvallen. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen voor de versnelde huidcelgroei. Sommige omstandigheden kunnen een aanval van psoriasis uitlokken. Dit zijn:

 • Keelontsteking
 • Stress
 • Een andere vorm van psoriasis
 • Bepaalde medicijnen, namelijk:
  • Lithium
  • Interferon
  • Bètablokkers
  • NSAID’s
  • Medicijnen tegen malaria
 • Roken
 • Alcohol
 • Krabben aan de huid
 • Schaafwonden
 • Tatoeages

Psoriasis is niet besmettelijk. Psoriasis is een auto-immuunziekte en kan daarom niet door contact met iemand met psoriasis worden overgedragen. 

Behandeling van psoriasis

Om psoriasis te behandelen kun je terecht bij bijvoorbeeld een huidtherapeut of dermatoloog. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, waaronder:

Daarnaast kan je arts medicatie voorschrijven in de vorm van crème (bijvoorbeeld corticosteroïden) of om in te nemen (bijvoorbeeld methotrexaat).

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018

Gecontroleerd door

Lasercentrum

Lasercentrum

 • .
 • Utrecht