Over Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Iedereen heeft pigment. Het kleurt je huid, je haar en de iris van je oog. Pigment beschermt ook tegen uv-straling. Als pigment zich ophoopt, noem je dat hyperpigmentatie. Je krijgt dan last van donkere vlekken op de huid. Dit noemen we pigmentvlekken.

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

In de meeste gevallen ontstaan pigmentvlekken door schade van de zon aan je huid. Een pigmentvlek kun je ook overhouden na de genezing van een wond. Daarnaast zijn pigmentvlekken bij sommige mensen aangeboren.

Witte en donkere pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn in principe donker, omdat ze veroorzaakt worden door de stapeling van pigment. Toch worden witte verkleuringen ook vaak pigmentvlekken genoemd.

Donkere pigmentvlekken (hyperpigmentatie)

  • Zwangerschapsmasker (melasma of chloasma) – hierbij is er sprake van een grote pigmentvlek in het gezicht. Een zwangerschapsmasker ontstaat door de hormonale veranderingen die je ondergaat tijdens een zwangerschap of bij pilgebruik (anticonceptie). In de meeste gevallen verdwijnt deze vlek na je zwangerschap. Na het stoppen met de pil verdwijnt het zwangerschapsmasker soms, maar niet altijd.
  • Ouderdomsvlekken (lentigo), ook wel levervlekjes, zie je vaak bij oudere mensen op het hoofd, gezicht, decolleté of de handen.
  • Na beschadiging van de huid, of na een ontsteking zoals bij acne, kan een donker pigmentvlekje ontstaan. Meestal trekt dit na langere tijd weg.
  • Aangeboren pigmentvlekken.

Witte pigmentvlekken (hypopigmentatie)

  • Vitiligo – dit is het tegenovergestelde van een pigmentvlek. Bij vitiligo komt de huid pigment tekort, waardoor witte verkleuringen op de huid ontstaan.
  • Huidbeschadiging – ook na een beschadiging van de huid kan het pigment daar verdwenen zijn.

Behandeling van pigmentvlekken

Er zijn verschillende behandelingen om pigmentvlekken te verwijderen. De methode die het beste werkt is afhankelijk van de soort pigmentvlekken die je hebt. Pigmentvlekken die dieper in de huid liggen, zijn vaak moeilijk te behandelen. Soms is verbetering wel mogelijk. Pigmentvlekken die oppervlakkig in de huid liggen, kunnen verdwijnen of verminderen met bepaalde peelings. Bij pigmentvlekken is altijd een goede zonbescherming nodig (minimaal SPF 30), zowel met als zonder behandeling.

Pigmentvlekken die veroorzaakt worden door vitiligo kunnen onder andere behandeld worden door middel van lichttherapie met UVB-licht. Om schade aan de huid te voorkomen, wordt deze therapie langzaam opgebouwd. In de meeste gevallen zijn de witte pigmentvlekken binnen een jaar zichtbaar verminderd.

Soms kunnen pigmentvlekken niet behandeld worden. Een huidtherapeut leert je dan hoe je de pigmentvlekken het beste verbergt met behulp van make-up. Dit noem je camouflagetherapie.

Pigmentvlekken

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2021 Solvo B.V.