Over Moedervlek

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een gekleurd vlekje of bultje op de huid. Meestal is een moedervlek licht- tot donkerbruin van kleur. Moedervlekken kunnen op je hele lichaam voorkomen en zijn over het algemeen goedaardig. Je kunt ook een onrustige of kwaadaardige moedervlek (melanoom) hebben:

 • Onrustige moedervlek: een onrustige moedervlek wordt ook wel atypisch genoemd. Deze moedervlek moet verwijderd worden voor onderzoek. 
 • Kwaadaardige moedervlek: een kwaadaardige moedervlek wordt ook wel melanoom genoemd. Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek of gewone moedervlek. De kans dat een gewone moedervlek kwaadaardig wordt, is overigens niet groot. 

Hoe ontstaat een moedervlek?

Een moedervlek ontstaat door een ophoping van pigmentcellen in de huid. Pigmentcellen maken kleur aan wanneer je in de zon komt, maar beschermen de huid ook tegen ultraviolette straling. Meestal zijn pigmentcellen gelijkmatig verdeeld. Soms heb je een hoopje pigmentcellen bij elkaar, waardoor een plekje ontstaat dat donkerder van kleur is: een moedervlek.

Iedereen heeft moedervlekken. Sommige moedervlekken bestaan bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en veertigste levensjaar. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van moedervlekken, de ene persoon heeft meer moedervlekken dan de ander. Daarnaast zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op de pigmentcellen en het ontstaan van een moedervlek:

 • Overmatige blootstelling aan zonlicht in de eerste vijftien levensjaren
 • Hormonen tijdens de puberteit en zwangerschap
 • Medicijnen

Symptomen moedervlek

In principe is er bij een moedervlek sprake van een onschuldige huidverkleuring die geen klachten of symptomen veroorzaakt. De meeste moedervlekken kun je herkennen aan de bruine of zwarte vlek. Meestal zijn ze vlak, maar ze kunnen ook bol of hobbelig zijn. Daarnaast bestaan er verschillende vormen en afmetingen. Soms groeit een (onrustige) moedervlek uit tot een melanoom, een vorm van huidkanker. Wanneer een moedervlek kwaadaardig is, kun je wel klachten krijgen, zoals jeuk of pijn.

Verdachte moedervlek controleren

Normaal gesproken is de vorm en kleur van een moedervlek regelmatig. Een verdachte moedervlek is een moedervlek die onregelmatig van vorm en kleur is. Wanneer je een roodachtige verkleuring ziet of de moedervlek duidelijk verandert, is het belangrijk dat je contact opneemt met de arts. Bij de volgende verschijnselen is het goed om de verdachte moedervlek te controleren:

 • De moedervlek wordt groter
 • De kleur of kleursamenstelling van de moedervlek verandert
 • Er zitten korstjes op de moedervlek
 • De moedervlek krijgt een gekleurde rand
 • De moedervlek jeukt of doet pijn
 • De vorm van de moedervlek verandert
 • De moedervlek bloedt spontaan

Moedervlek verwijderen

Bij een verdachte moedervlek bekijkt de arts deze meestal met een dermatoscoop. Hiermee kan hij de huid een tiental maal vergroten, waardoor hij de moedervlek goed kan zien. Soms besluit de arts om de moedervlek te verwijderen. Wanneer je een moedervlek als storend ervaart, kun je deze ook uit cosmetisch oogpunt verwijderen.

Een moedervlek wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd door een huisarts, dermatoloog of plastisch chirurg. Dit kan op verschillende manieren:

 • Moedervlek wegbranden: onder plaatselijke verdoving brandt de arts de moedervlek weg met een coagulatieapparaat. Je krijgt een soort sticker op de huid die elektriciteit geleidt. Na het wegbranden van de moedervlek houd je een brandwondje over dat binnen enkele weken geneest.
 • Moedervlek wegschaven: onder plaatselijke verdoving tilt de arts de moedervlek op en schaaft deze met een scherp mesje af. Je houdt hier een roze gekleurd schaafwondje aan over dat na enkele maanden bijkleurt.
 • Moedervlek laseren: met  laserstraling vernietigt de arts de pigmentcellen in de moedervlek, waardoor deze verdwijnt. Bij grotere moedervlekken zijn er een aantal laserbehandelingen nodig. Het voordeel is dat je een kleiner litteken krijgt, het nadeel daarentegen is dat het weefsel niet onderzocht kan worden op kwaadaardigheid.
 • Operatief verwijderen: hierbij ontsmet en verdooft de arts de huid rond de moedervlek. Vervolgens snijdt de arts de moedervlek ruim uit en hecht hij de wond. Er blijft meestal een litteken zichtbaar. 
Moedervlek

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 31-7-2018
© 2021 Solvo B.V.