Over Kalknagels

Wat zijn kalknagels?

Een kalknagel is een schimmelinfectie van de nagel, ook wel schimmelnagel genoemd. Een kalknagel komt in de meeste gevallen voor op de voeten en nauwelijks op de handen. Dit komt doordat voeten minder zuurstof krijgen en sneller vochtig raken, waardoor infecties makkelijker groeien. Doordat de schimmel diep in de nagel groeit, is een kalknagel lastig te behandelen.

 

Oorzaak van kalknagels

Je huid en nagels beschermen je tegen allerlei bacteriën. Wanneer je nagel of de huid rondom je nagel beschadigd raakt of langdurig wordt blootgesteld aan water, raakt de bescherming aangetast. Je nagel is dan kwetsbaar genoeg dat er een schimmel kan binnentreden. Een kalknagel start meestal bij een infectie aan de nagelrand en groeit verder door in de nagel.

Een kalknagel is zeer besmettelijk. Plekken waarbij de kans groter is om een schimmelnagel op te lopen zijn openbare douches, kleedkamers, sportclubs en zwembaden. Andere mogelijke oorzaken van schimmelnagels is/zijn:

 

  • Knellende schoenen.
  • Aanleg; niet iedereen is even gevoelig voor kalknagels.
  • Medicijnen die de weerstand verminderen zoals antibiotica, corticosteroïden (prednisolon) of middelen tegen kanker, verhogen de kans op een kalknagel.
  • De schimmel kan van de voet overgaan in de nagel.

Symptomen van kalknagels

Kalknagels ontstaan vanuit een schimmel die de nagel betreedt. De infectie start bij één nagel en kan verspreiden naar meerdere nagels. Een beginnende kalknagel herken je niet altijd, omdat de schimmel langzaam groeit. Je hoeft er dan ook niets van te merken in het begin. Later treden vaak duidelijke kenmerken op. Je kunt een schimmelnagel herkennen aan:

  • Een witgele, groene of bruingele verkleuring aan het uiteinde van je nagel.
  • Een verkleurde nagel. Deze verkleuring kan uitbreiden naar de nagelriem en is streepvormig.
  • Een dikke, ruwe, brokkelige en breekbare nagel.
  • Irritatie rondom je nagels en handpalmen (dit is geen schimmel).

Kalknagels behandelen

Er bestaan een hoop manieren om je kalknagels te behandelen. Doordat de schimmelinfectie onder de nagel zit, is de schimmel van buitenaf lastig te bereiken. Hierdoor duurt het meerdere maanden tot een jaar om een kalknagel te bestrijden.

Een medische pedicure

De medisch pedicure is een pedicure die gespecialiseerd is in risicovoeten. Risicovoeten zijn kwetsbare voeten door bijvoorbeeld diabetes, reuma, kanker, spasticiteit, verwaarlozing en ouderdom. Het doel van de specialist is het voorkomen en verminderen van klachten.

De medisch pedicure houdt zich, net als een normale pedicure, bezig met het behandelen van huid- en nagelaandoeningen en het verzorgen van je voet. De specialist kent de juiste technieken en werkvolgorde voor iedere aandoening. Ook is de deskundige op de hoogte van contra-indicaties. Dit houdt in dat er bekend is bij welke aandoeningen bepaalde behandelingen niet uitgevoerd mogen worden. Zijn bepaalde symptomen niet te behandelen door de voetverzorger? Dan word je doorverwezen naar een andere specialist.

Kalknagels laseren

Het laseren van kalknagels komt steeds vaker voor. Hierbij geeft de laser een kort lichtimpuls af dat de schimmel omzet in warmte. De schimmel raakt beschadigd bij een temperatuur van 45 graden waardoor de schimmel afsterft. Deze behandeling kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een dermatoloog, huidtherapeut of podotherapeut.

Als je last blijft houden van kalknagels kun je het best contact opnemen met je huisarts. Hij weet de geschikte oplossing gebaseerd op de ernst van de kalknagel. Mogelijk krijg je antischimmelpillen, een antischimmelzalf of wordt de nagel verwijdert.

Medicijnen tegen kalknagels

Medicijnen tegen kalknagels komen in de vorm van pillen of een zalf. Deze antischimmelpillen remmen de groei van de schimmel waardoor de infectie afsterft. Elk zalfje heeft zijn eigen werking. Er zijn zalven die de schimmels doden, maar ook die de nagel verdunnen waardoor de antischimmelpil beter werkt.

Hoe voorkom je kalknagels?

Wil je een kalknagel voorkomen? Maak het de schimmel onmogelijk om te groeien. Draag ventilerende schoenen waarbij je tenen kunnen bewegen en wissel dagelijks af, draag katoenen sokken, draag slippers in openbare doucheruimtes en droog je voeten goed af. Verzorg je voeten regelmatig. Dit houdt in dat je het knippen van je nagels consistent doet.

 

Als je je nagels behandelt tegen kalknagels is het beter om nieuwe schoenen te dragen. De schimmelinfectie zit mogelijk in je schoen waardoor de behandeling vertraagt. Je kunt antischimmelpoeder gebruiken om je schoenen te reinigen.

Kalknagel

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018