Over Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die zich voordoet aan de oppervlakte van de huid. De huid vertoont een allergische ontstekingsreactie die zich voornamelijk uit in rode plekken en jeuk. De uitslag komt over het hele lichaam voor, maar vooral op de hoofdhuid, het gezicht (rond de ogen en achter het oor), handen en voeten. Eczeem is niet leeftijdsgebonden, maar het is bekend dat jonge kinderen gevoelig zijn voor eczeemplekken. Eczeem is niet besmettelijk. 

De jeuk van eczeem kan erg hinderlijk zijn en de neiging om te krabben is groot. Een eczeemplek kan opengaan en pijnlijk worden. Hierdoor ontstaan weer nieuwe irritaties die ook weer de neiging tot krabben kunnen uitlokken. Vaak dreigt dit ook weer tot krabben. Op deze manier komen mensen in een vicieuze cirkel terecht en blijven ze de klachten houden.

Symptomen van eczeem zijn:

  • Huidbeschadiging
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Schilfers
  • Zwelling 

Oorzaak van eczeem

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over eczeem. Bij sommige vormen van eczeem is de daadwerkelijke oorzaak nog niet met zekerheid vastgesteld. Waarschijnlijk is het een combinatie van verschillende factoren. Zo kan eczeem erfelijk zijn bij mensen met constitutioneel eczeem. Ook is er in families waar astma en hooikoorts voorkomen een hogere kans op eczeem. Andere oorzaken van eczeem kunnen zijn: 

  • Stress
  • Slechte weerstand
  • Allergieën
  • Verkeerde voeding (voedselallergie)
  • Droge huid

Soorten eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem, is een vorm van eczeem die zich uit in zwelling, roodheid, schilfers, bultjes of korstjes. Deze uitslag veroorzaakt erge jeuk. Constitutioneel eczeem gaat vaak gepaard met allergieën als astma en hooikoorts. Erfelijkheid speelt een rol bij deze vorm van eczeem.

Contacteczeem

Contacteczeem kan plotseling ontstaan nadat je in aanraking komt met stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Daar waar de huid in contact komt met de stof is ook de uitslag zichtbaar. De symptomen zijn hetzelfde als bij constitutioneel eczeem, alleen zal de huid niet zo snel opzwellen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt veel voor. Bij deze vorm van eczeem is de huid rood en zie je wat gelige schilferingen op de huid. Seborroïsch eczeem komt voornamelijk voor in het gezicht.

Dauwworm

Dauwworm is een veelvoorkomende huidaandoening die naar schatting bij drie tot vijf procent van de baby’s voorkomt. Constitutioneel eczeem is eigenlijk precies hetzelfde als dauwworm alleen komt dauwworm enkel voor bij baby’s. ‘Dauw’ staat voor vochtigheid en ‘worm’ betekent dat de uitslag er ringvormig uitziet. Deze vorm van eczeem heeft dus niks te maken met ‘echte’ wormen.

Wat te doen bij eczeem: zalf

Mensen die last hebben van eczeem hebben een andere vetsamenstelling van de huid waardoor deze droger is dan normaal. Door de huid goed te verzorgen kun je de eczeem rustig houden en de uitslag tegengaan. Hiervoor kun je een zalf gebruiken.

Basiszalven

Basiszalven zorgen ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt, dit zorgt voor minder jeuk. Deze zalven horen bij de basisbehandeling van eczeem.

Medicinale zalven

Medicinale zalven zijn hormoonzalven. Deze onderdrukken de ontstekingsprocessen in de huid waardoor de symptomen van eczeem uitblijven. Vaak kan dit de eczeem niet geheel genezen, maar zullen de klachten wel verminderen.

Wat te doen bij eczeem: lichttherapie

Bij volwassenen met constitutionele eczeem is lichttherapie een optie. Je kunt hiervoor terecht bij een huidtherapeut of dermatoloog. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een specifieke hoeveelheid ultraviolet licht. Dit werkt positief op eczeem omdat ultraviolet licht het overactieve afweersysteem van de huid onderdrukt. Het is belangrijk dat de goede dosis wordt gebruikt, want bij te veel licht verbrand je en dat brengt weer andere risico’s met zich mee.

Deze tekst is gecontroleerd door Esther van den Boomen, huidtherapeut bij Lasercentrum Biltstraat in Utrecht.

Eczeem

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 23-4-2018
© 2021 Solvo B.V.