Over Hoge bloeddruk

Wat is hoge bloeddruk?

Je hart trekt elke minuut tussen de 60 en 100 keer samen om je bloed rond je lichaam te pompen. Hierbij oefent het bloed kracht uit op de bloedvaten. Dit heet de bloeddruk. Als deze kracht van het bloed op de bloedvaten voortdurend te hoog is, heb je last van hoge bloeddruk. Dit is niet goed voor je hart en vloedvaten en kan bijdragen aan aandoeningen van je bloedvatenstelsel en andere organen zoals de nieren en hersenen.

Bij de meeste mensen met een hoge bloeddruk wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Wel hebben verschillende factoren een negatieve invloed op je bloeddruk. Hieronder vallen ongezonde leefgewoonten (zoals roken en te zout eten), bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aan de nieren of de schildklier), erfelijke aanleg en je leeftijd. Vaak wordt hoge bloeddruk behandeld door middel van medicatie voorgeschreven door je huisarts. Verschillende vormen medicijnen zijn:

  • Plastabletten
  • Bloedvatverwijders
  • Betablokkers
  • Calcium-antagonisten

Als medicatie niet (goed genoeg) werkt of ter aanvulling van de behandeling, kunnen verschillende medisch specialisten je helpen je bloeddruk te verlagen of onder controle te houden.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2021 Solvo B.V.