Hoge bloeddruk

Wat is hoge bloeddruk?

Je hart trekt elke minuut tussen de 60 en 100 keer samen om je bloed rond je lichaam te pompen. Hierbij oefent het bloed kracht uit op de bloedvaten. Dit heet de bloeddruk. Als deze kracht van het bloed op de bloedvaten voortdurend te hoog is, heb je last van hoge bloeddruk

Lees meer →
Cardioloog bij hoge bloeddruk

De cardioloog is als specialist vooral betrokken bij hart- en vaatziekten. Die kunnen onder andere veroorzaakt worden door chronische (onbehandelde) hoge bloeddruk. Een cardioloog is dus minder betrokken bij de behandeling van hoge bloeddruk dan bij de eventuele gevolgen ervan.

Een behandeling van hoge bloeddruk die wel wordt uitgevoerd door een cardioloog is renale denervatie. Hoge bloeddruk wordt soms veroorzaakt door een aandoening van de nieren. Daarom is voor sommige mensen renale denervatie een mogelijke behandeling tegen hoge bloeddruk. Hierbij worden de zenuwen van en naar de nieren onderbroken door de cardioloog. De nieren worden dan minder gestimuleerd en de bloeddruk verlaagt.


Diëtist bij hoge bloeddruk

Een diëtist kan je advies geven over een gezonde leefstijl op het gebied van voeding. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te vet, te zout of te veel eet. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die bloeddrukverhogende stoffen bevatten, zoals zoethoutthee en drop. Een diëtist kan samen met jou naar je voedingsgewoonten kijken en daar aanpassingen in aanbrengen.

Zoek meer Diëtisten

Internist bij hoge bloeddruk

Bij hoge bloeddruk die moeilijk te verlagen is verwijst de huisarts je door naar de internist. Een internist doet onderzoek naar de eventuele oorzaak voor de hoge bloeddruk. Zo kijkt een internist-nefroloog naar mogelijke aandoeningen van de nieren die hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Een internist-endocrinoloog kijkt naar mogelijke hormonale afwijkingen die hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.

Gebaseerd op de diagnose, zoekt de internist een passende behandeling. Als de onderliggende aandoening wordt behandeld, heeft dit meestal ook een gunstig effect op de bloeddruk en hoeft daar geen verdere medicatie voor voorgeschreven te worden.


Laatst gewijzigd: 24-6-2020
© 2022 Solvo B.V.