Hart- en vaatziekten

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en/of de bloedvaten. Hieronder vallen tientallen ziektes, met veel verschillende oorzaken en symptomen. Deze ziektes behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken; één op de drie Nederlanders overlijdt aan een hart- of bloedvataandoening. Hart- en vaatziekten kun je indelen in vier groepen:

Lees meer →
Cardioloog bij hart- en vaatziekten

De cardioloog is medisch specialist op het gebied van het hart en de bloedvaten. Dit is de hoofdbehandelaar in het geval van een hart- of bloedvataandoening. Tijdens een intakegesprek vertel je de cardioloog over je klachten en onderga je vaak een medische test. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maken van een ECG (hartfilmpje), angiogram of echo, of het doen van een inspanningsonderzoek.

Naar aanleiding van je klachten en de uitslagen van de test(s) stelt de cardioloog een diagnose en een passend behandelplan voor je op. De behandeling van hart- en vaatziekten kan sterk variëren: van medicijnen tot een dotterbehandeling of hartklepoperatie. Ter ondersteuning van de hoofdbehandeling kan de cardioloog je verwijzen naar andere specialisten, zoals een diëtist of fysiotherapeut. Zo’n samenwerking van verschillende specialisten ter herstel van een hart- of vaataandoening heet ook wel hartrevalidatie.Laatst gewijzigd: 6-7-2020
© 2021 Solvo B.V.