Hart- en vaatziekten

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en/of de bloedvaten. Hieronder vallen tientallen ziektes, met veel verschillende oorzaken en symptomen. Deze ziektes behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken; één op de drie Nederlanders overlijdt aan een hart- of bloedvataandoening. Hart- en vaatziekten kun je indelen in vier groepen:

Lees meer →
Cardioloog bij hart- en vaatziekten

De cardioloog is medisch specialist op het gebied van het hart en de bloedvaten. Dit is de hoofdbehandelaar in het geval van een hart- of bloedvataandoening. Tijdens een intakegesprek vertel je de cardioloog over je klachten en onderga je vaak een medische test. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maken van een ECG (hartfilmpje), angiogram of echo, of het doen van een inspanningsonderzoek.

Naar aanleiding van je klachten en de uitslagen van de test(s) stelt de cardioloog een diagnose en een passend behandelplan voor je op. De behandeling van hart- en vaatziekten kan sterk variëren: van medicijnen tot een dotterbehandeling of hartklepoperatie. Ter ondersteuning van de hoofdbehandeling kan de cardioloog je verwijzen naar andere specialisten, zoals een diëtist of fysiotherapeut. Zo’n samenwerking van verschillende specialisten ter herstel van een hart- of vaataandoening heet ook wel hartrevalidatie.


Diëtist bij hart- en vaatziekten

Een diëtist kan helpen een levensstijl aan te meten die hart- en vaatziekten helpt voorkomen of verminderen. Een ongezond eetpatroon heeft namelijk een grote invloed op het ontstaan en verergeren van hart- en bloedvataandoeningen. Samen kijk je naar je voedingspatroon en mogelijke aanpassingen daaraan. Onder begeleiding van de diëtist kijk je naar de vorderingen die je maakt, bijvoorbeeld qua lichaamsgewicht of cholesterolgehalte.

Zoek meer Diëtisten

Fysiotherapeut bij hart- en vaatziekten

Een fysiotherapeut kan helpen bij hartrevalidatie. Hart- en vaatfysiotherapie is gericht op gezond en verantwoord leren bewegen met een hart- of vaataandoening. Door regelmatig te bewegen verbeter je de gezondheid van je hart en bloedvaten en verklein je de kans op een volgend hartinfarct of terugkerende klachten. Hart- en vaatfysiotherapie is ook geschikt voor het voorkomen van hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico.

Hart- en vaatfysiotherapie bestaat uit persoonlijke sessies of in groepsverband bewegen door middel van sport en spel. Hierbij word je begeleid door een fysiotherapeut die rekening houdt met jouw persoonlijke situatie, zowel lichamelijk als geestelijk. Daardoor kun je op een veilige manier bewegen.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Oefentherapeut bij hart- en vaatziekten

Ook de oefentherapeut kan helpen bij de behandeling of het herstel van een hart- of bloedvataandoening. Oefentherapie is vaak een vervolg van hartrevalidatie. Door middel van een beweegprogramma leer je je grenzen kennen en uitbreiden. Hierdoor kun je weer functioneren op hoger niveau. Ook werk je hiermee aan je conditie en algehele gezondheid, waardoor je klachten verminderen.

Naast het fysieke aspect heeft de oefentherapeut ook oog voor het emotionele aspect. Veel mensen vinden het namelijk eng om te bewegen met een hart- of bloedvataandoening. Door onder professionele begeleiding weer te gaan bewegen, krijg je meer inzicht in wat je lichaam kan op een verantwoorde manier. 


Laatst gewijzigd: 3-4-2019