Gehoorverlies

Wat is gehoorverlies?

Zodra mensen moeite hebben om spraak te verstaan of bepaalde geluiden te horen, spreken we van gehoorverlies. Soms worden mensen hiermee geboren (congenitaal/aangeboren gehoorverlies), maar vaak ontwikkelen mensen gehoorverlies in verloop van tijd (perceptief gehoorverlies). Gehoorproblemen kunnen van lichte, matige of zware aard zijn.

Lees meer →
Audicien bij gehoorverlies

Een audicien is gespecialiseerd in gehoorproblematiek. Je kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken bij een audicien. Een audicien kan een gehoortest afnemen om de mate van gehoorverlies vast te stellen. Afhankelijk hiervan zal de audicien een advies geven voor een hooroplossing, zoals een gehoorapparaat. 

Zoek meer Audiciens

Huisarts bij gehoorverlies

Zodra er sprake is van gehoorverlies, zal er een afweging gemaakt worden om naar een huisarts of audicien te gaan. Bij de huisarts worden de klachten besproken. Met behulp van een otoscoop (een speciaal apparaat waarmee de oren ge├»nspecteerd worden) kijkt de huisarts naar de gehoorgang en het trommelvlies om de oorzaak van het gehoorverlies te achterhalen. Als blijkt dat een gehoortest meer duidelijkheid kan geven over de mate van gehoorverlies, zal hij je verwijzen naar een audicien. 


KNO-arts bij doofheid

Wanneer de huisarts een lichamelijke oorzaak vermoedt die het gehoorverlies veroorzaakt, zal de huisarts een verwijzing schrijven voor de KNO-arts (keel- neus- oorarts). Deze zal onderzoeken of er afwijkingen in de oren zijn, zoals gaatjes in het trommelvlies, afwijkingen in het slakkenhuis of in de gehoorzenuw van de oren. Dit onderzoek kan zowel plaatsvinden in het ziekenhuis, als bij een audiologisch centrum. 


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
┬ę 2021 Solvo B.V.