Over Gehoorbescherming

Wat is gehoorbescherming?

Om gehoorbeschadiging door harde geluiden tegen te gaan, bestaan verschillende soorten gehoorbescherming, van grote oorkappen tot haast onzichtbare otoplastieken, aangemeten door een specialist. Ook voor kinderen en baby’s heb je speciale soorten gehoorbescherming.

Oorkappen

Ten eerste kun je je gehoor beschermen met oorkappen. Deze vorm van gehoorbescherming lijkt op een grote koptelefoon en wordt vaak in de bouw gebruikt. De oorkappen zijn groter dan je oren en sluiten daarom goed aan op je hoofd. Hierdoor worden je oren afgesloten van al het geluid om je heen. Hierdoor kun je echter je collega’s ook slechter verstaan of mis je misschien een waarschuwingsgeluid. Ook zijn ze erg groot en weinig charmant. Daarom kiezen mensen steeds vaker voor oordoppen.

Oordoppen

Er bestaan veel verschillende soorten oordoppen. Zo worden schuimdoppen vaak verkocht op vliegvelden, om het geluid van het vliegtuig en je medepassagiers te dempen. Deze oordopjes kun je maar één keer gebruiken en moet je dus na je vlucht weggooien. Er bestaan ook oordoppen die je vaker kunt gebruiken.

Herbruikbare oordoppen zijn gemaakt van kunststof en bevatten meestal een geluidsfilter. Deze filteren hinderlijke geluiden in verschillende situaties. Zo kun je speciale oordoppen kopen voor concerten of voor motorrijden. Je hoort de muziek of een sirene nog wel goed, maar de overige ruis wordt zoveel mogelijk uitgefilterd. Ook hoor je alles op een wat lager geluidsniveau, zodat de muziek of sirenes geen schade kunnen aanrichten aan je gehoor.

Nog beter zijn zogenoemde otoplastieken. Dit zijn oordoppen die op maat gemaakt zijn door een audicien. Doordat deze oordoppen op maat gemaakt worden, passen ze precies in de gehoorgang en bieden ze maximale bescherming. Net als de universele oordoppen kunnen ook otoplastieken voorzien zijn van een filter om hinderlijke geluiden weg te fileren. Deze oordoppen beschermen je gehoor het beste, maar zijn dan ook duurder dan de andere oordoppen.

Gehoorbescherming voor baby’s en kinderen

Kinderen zijn kwetsbaarder voor extreme geluiden dan volwassenen, waardoor zij eerder gehoorschade oplopen. Daarom is het belangrijk om ook kinderen goede gehoorbescherming te geven. Zo bestaan er speciale oorkappen voor kinderen. Deze zijn vooral handig voor erg jonge kinderen, waarbij verstikkingsgevaar nog groot is met het gebruik van kleine oordopjes. Speciaal voor kinderen zijn ze in veel verschillende leuke kleuren en prints verkrijgbaar.

Er zijn ook speciale kinderoordoppen. Deze zijn simpelweg wat kleiner dan de herbruikbare oordoppen voor volwassenen. Oordoppen kunnen kinderen niet alleen beschermen tegen harde geluiden, maar ook bijvoorbeeld tijdens het zwemmen. Water in het oor vergroot namelijk de kans op een oorontsteking.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-7-2019