Gehoorapparaat bij kinderen

Wat is een gehoorapparaat?

Een gehoorapparaat versterkt geluiden, waardoor een kind meer geluiden zal horen. Een gehoorapparaat voor een kind bestaat uit een apparaatje achter het oor en een oorstukje in het oor. Een gehoorapparaat is kleiner en onopvallender dan de meeste mensen denken.

Lees meer →
Audicien bij een gehoorapparaat voor je kind

Met het recept voor een gehoorapparaat kunt u terecht bij een audicien. Er zijn audiciens die onderdeel zijn van een keten, of zelfstandige audiciens. De audicien zal bij kinderen alle tijd willen nemen om het kind gerust te stellen, een afspraak maken wordt daarom geadviseerd. 

De audicien maakt afdrukken van de oren voor de oorstukjes en bestelt het gehoorapparaat. Het gehoorapparaat wordt eerst op proef besteld. De proef kan weken tot maanden duren. Pas als het gehoorapparaat bevalt, wordt de aankoop definitief gemaakt. Op dat moment zal de audicien bij de zorgverzekeraar een vergoeding vragen voor het gehoorapparaat. 

Omdat kinderen nog in de groei zijn, groeien de oren nog. Daardoor kan het oorstukje na verloop van tijd te klein worden. Dan gaat het gehoorapparaat fluiten. Als het gehoorapparaat niet meer goed past, kan één keer per jaar een nieuw oorstukje aangemeten worden. Een te klein geworden gehoorapparaat, komt vooral bij zeer jonge kinderen voor.

Audioloog bij een gehoorapparaat voor je kind

Een audioloog is werkzaam in een audiologisch centrum. Zodra er gehoor-, taal- of spraakproblemen zijn, wordt een kind doorverwezen naar het audiologisch centrum om de oorzaak van het probleem te achterhalen en een gepaste oplossing te zoeken voor het kind. Zodra de gehoortesten aangeven dat er een gehoorapparaat getest kan worden, schrijft de audioloog een recept. Op het recept staat welk gehoorapparaat het kind gaat proberen en voor welk oor dit bestemd is.

Elk kind reageert anders op een gehoorapparaat. Sommige kinderen vinden de ervaring van geluid overweldigend. Het is belangrijk dat het kind positieve indrukken opdoet bij het dragen van een gehoorapparaat. Probeer het kind niet te dwingen het gehoorapparaat in te doen. Met de audioloog wordt bij een negatieve ervaring een plan gemaakt hoe het kind het beste kan wennen aan het gehoorapparaat. 


Zoek meer Audiciens

Laatst gewijzigd: 4-7-2019
© 2021 Solvo B.V.