Over Neuromodulatie

Wat is neuromodulatie?

Neuromodulatie is een behandeling om chronische pijnklachten (zenuwpijn) te verminderen. De behandeling beïnvloedt de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische schokjes. Door deze schokjes kan de pijn verminderen of verdwijnen. In plaats van pijn kun je, na behandeling, een tintelend gevoel ervaren in het pijnlijke gebied.

Sacrale neuromodulatie

Sacrale neuromodulatie is een vorm van neuromodulatie gericht op blaas- en darmproblemen. De behandeling beïnvloedt de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische schokjes. Neuromodulatie kan de klachten van een overactieve blaas of het verlies van ontlasting verminderen. De therapie kan worden toegepast als standaardbehandelingen niet effectief zijn.

Hoe gaat neuromodulatie in zijn werk?

Voordat je een behandeling door middel van neuromodulatie krijgt, vindt er een uitgebreide screening plaats door een team van specialisten om te bepalen of de behandeling geschikt is voor je klachten.

Proeffase

Als je in aanmerking komt voor neuromodulatie, begin je met een proeffase. Deze fase duurt drie tot zes weken. Tijdens deze fase kun je ervaren of de therapie voldoende effect heeft. Tijdens een operatie wordt een elektrode via het heiligbeen aangebracht. De elektrode wordt aangesloten op een externe pacemaker.

Definitieve fase

Als de proeffase goed verloopt en er voldoende effect is, ga je over op de definitieve fase. De specialist plaatst dan operatief een pacemaker onder de huid. De elektrode in je rug wordt hierop aangesloten. De plek wordt voor de operatie in overleg met de arts vastgesteld. Na de behandeling zijn er enkele evaluatiemomenten. Vervolgens vindt er jaarlijks een controle plaats.  

Herstel na de behandeling

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving of narcose. Na de proeffase wordt de wond afgeplakt met een pleister zodat de draad naar de externe pacemaker goed afgesloten is. Je mag drie weken niet bukken. Na de operaties kom je meerdere keren terug naar de specialist voor een controleafspraak.

Deze tekst is gecontroleerd door Charlotte Molenaar, chirurg-proctoloog bij Proctos Kliniek

Neuromodulatie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 5-2-2018